Polisen har mottagit 1 107 anmälningar om "olaga integritetskränkning" 2018. Bara nio fall ledde till åtal. Arkivbild.
Polisen har mottagit 1 107 anmälningar om "olaga integritetskränkning" 2018. Bara nio fall ledde till åtal. Arkivbild.

Trots ny lag – få döms för hämndporr

I snart ett år har det varit olagligt att sprida integritetskänsliga bilder och uppgifter. Men trots att polisen fått in drygt 1 100 anmälningar har bara nio fall lett till åtal, skriver SVT Nyheter.

ANNONS
|

Fram till sista november har polisen mottagit 1107 anmälningar om "olaga integritetskränkning", enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

- Det första man tänker är ”oj då, det var kanske inte så många brott i den här kategorin”, men verkligheten är naturligtvis mycket större än det här. Mörkertalet är jättestort, men hur stort – det vet vi inte, säger Jan Olsson, it-brottsspecialist på polisen, till SVT.

ANNONS

Av 1107 anmälningar gick nio fall vidare till åtal i tingsrätten och i tre av dessa friades gärningsmannen. Den gemensamma nämnaren för de fall där gärningsmannen fälldes är att den misstänkte var känd när brottet anmäldes.

Ett exempel är en man som dömdes till nio månaders fängelse för att ha laddat upp en film på sig själv och sin ex-fru på en porrsajt, efter att i flera veckor ha hotat henne om att göra just detta.

I de fall där gärningsmannen är okänd blir utredningen knivigare, enligt polisen.

- Om gärningsmannen är okänd och det tar några dagar innan brottsoffret upptäcker brottet och anmäler är det stor risk att informationen har försvunnit när polisen ska utreda, säger Jan Olsson.

Enligt honom är en viktig aspekt med den nya lagen den signal den sänder att brottet är fullständigt oacceptabelt, och att brottsoffren känner att de tas på allvar.

TT

Fakta: Olaga integritetskränkning

Första januari 2018 infördes det nya brottet "olaga integritetskränkning" i svensk lag. Det innebar att det blev straffbart att sprida integritetskänsliga bilder och uppgifter, som nakenbilder och så kallad hämndporr. Beteenden som dittills varit svåra att komma åt enbart genom lagen mot förtal.

Förutom samlagsfilmer kan man också straffas om man sprider uppgifter om någons hälsotillstånd, om att någon utsatts för ett allvarligt brott eller om man sprider bilder på någon i en mycket utsatt situation, till exempel från en olycksplats.

Straffet för olaga integritetskränkning är böter eller fängelse i högst två år och för grovt olaga integritetsintrång fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.

Källa: Regeringen, Riksdagen

ANNONS