På några platser i Skåne har våren anlänt men samtidigt väntas isdygn den kommande veckan. Arkivbild.
På några platser i Skåne har våren anlänt men samtidigt väntas isdygn den kommande veckan. Arkivbild.

Trots iskylan – våren har nått Skåne

Samtidigt som det varnas för minustemperaturer i hela landet har våren kommit till några motståndsfickor i södra Sverige. I alla fall den meteorologiska våren som bland annat har nått Malmö och Lund.

ANNONS
|

SMHI skriver på sin hemsida att den meteorologiska våren nu nått mätstationerna i Falsterbo, Malmö, Lund, Skillinge, Hallands Väderö och Nidingen. På dessa platser har dygnstemperaturen under sju dygn i följd varit över noll grader.

Samtidigt som vårbeskedet varslar SMHI om nationella isdygn nästa vecka, det vill säga att temperaturen är under noll över hela landet under ett dygn. Riktigt kall luft är på väg mot Sverige österifrån och från och med söndag ser temperaturerna ut att hamna på mellan fyra och åtta minusgrader i Götaland även på dagtid. Men den konstaterade våren behöver inte slå till reträtt ändå.

ANNONS

- När den meteorologiska våren har anlänt så återkallar man den inte, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Minusgraderna väntas koppla grepp om hela Sverige åtminstone fram till fredag nästa vecka och SMHI tror att det kan bli ett eller ett par nationella isdygn framöver.

- Det kommer att innebära att den vår som kommit är väldigt kall och att det dröjer innan fler stationer får meteorologisk vår, säger Charlotta Eriksson.

TT

Fakta: Meteorologisk vår

Om dygnsmedeltemperaturen är över 0 grader men under 10 så kallas det ett dygn med vårtemperatur. Sker detta sju dygn på raken så räknas det som att våren anlände det första dygnet. Även om temperaturen blir lägre efter det, fortsätter det räknas som vår.

Starten på våren får dock inte komma före den 15 februari. Våren brukar normalt anlända till Malmö den 22 februari, Stockholm den 16 mars, Östersund den 11 april och Kiruna den 1 maj.

Källa: SMHI

ANNONS