Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bussolyckan krävde fyra liv.

Tre svenskar bland döda i bussolyckan

Bland de omkomna i bussolyckan i Finland i fredags fanns tre personer med svenskt medborgarskap. Av de totalt 22 personerna på bussen var tio svenskar. Polisen vet ännu inte vad som orsakade olyckan.

Bussen som var inblandad i olyckan hade åkt från Kalix. Bland de fyra omkomna fanns två kvinnor med svenskt medborgarskap, en kvinna med finländskt medborgarskap och en man med dubbelt medborgarskap, uppger finsk polis för TT.

Totalt befann sig 21 passagerare och en chaufför på bussen varav sju svenska medborgare, tolv finländska och tre personer med dubbelt medborgarskap.

Fyra vårdas

Bussen störtade ner från en bro och landade på ett tågspår söder om Kuopio. Flera fick föras till sjukhus, och fyra personer vårdas för allvarliga skador.

Polisen har ännu inte kunnat fastställa vad som orsakat olyckan.

- Utredarna kollar på om det till exempel varit förarens uppträdande, hälsotillstånd eller trafiksituationen som orsakat olyckan. Men det kan dröja flera veckor innan det är fastställt, säger kriminalinspektör Minna Immonen till TT.

Den finländska haverikommissionen har granskat bussen under lördagen

- Vi har undersökt fordonet hela dagen och har inte hittat några elektriska eller mekaniska fel, säger undersökningsledaren Kai Valonen till TV4 Nyheterna.

Det verkar heller inte ha varit något fel på bussens bromsar, enligt chaufförens redogörelse.

"Oerhört tragiskt"

Kalix kommun har fått bekräftat att olycksbussen hade avrest från Kalix. Kommunalrådet Tommy Nilsson (S) berättar att det var med "sorg i hjärtat" han tog emot nyheten.

- Det är oerhört tragiskt, och våra tankar finns hos de drabbade och deras anhöriga, säger Nilsson vid en presskonferens.

Kalix kommun har kontinuerlig dialog med polisen i Finland, som sköter utredningen.

Med anledning av olyckan har Kalix kommun, tillsammans med Kalix församling, beslutat att Änglagården (vid Kalix kyrka) kommer att vara öppen för alla som behöver träffas och prata.