Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genrebild. Två personer omkom i en olycka på E6 på Hallandsås. En person har gripits misstänkt för bland annat vållande till annans död. Bild: Johan Nilsson/TT
Genrebild. Två personer omkom i en olycka på E6 på Hallandsås. En person har gripits misstänkt för bland annat vållande till annans död. Bild: Johan Nilsson/TT

Tre döda i olycka på Hallandsås

I samband med en trafikolycka på E6 på Hallandsås, strax söder om Östra Karup i Skåne, har tre personer avlidit efter att en lastbil kört in i deras minibuss. En person har gripits misstänkt för att ha orsakat olyckan.

En minibuss med flera personer i och en lastbil var inblandade i olyckan strax innan klockan 04 natten mot lördag. Sällskapet i minibussen hade stannat intill vägkanten på grund av att det börjat brinna i bussen under färden.

Räddningstjänsten larmades dit med anledning av branden men innan de hann fram hade den stillastående minibussen blivit påkörd av en lastbil.

– Vi var initialt utlarmade på en bilbrand. Den stod stilla i höger körfält i södergående riktning på väg upp för Hallandsås, berättar Peter Stened, inre befäl för räddningstjänsten i Halmstad som också täcker Båstad-området.

Tre personer omkom i olyckan

Medan sällskapet väntade på hjälp blev minibussen påkörd av en lastbil. Två personer avled direkt och en blev förd till sjukhus i kritiskt tillstånd. Under söndagen meddelade polisen i Helsingborg att även personen som skadades vid olyckan har omkommit av sina skador.

Ytterligare tre personer som var i sällskapet ska ha klarat sig utan fysiska skador. Samtliga är i 20-årsåldern, anhöriga är underrättade enligt polisen.

– Samtliga personer har blivit omhändertagna. De är väldigt skärrade och uppskakade naturligtvis, säger Kim Hild som är presstalesperson för polisen i region syd.

Lastbilschauffören, en 27-årig man, greps på olycksplatsen och är nu misstänkt för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Kim Hild berättar att lastbilschauffören förhörs under lördagen och att misstankarna fortsatt kvarstår, det finns inga misstankar om att han ska ha varit påverkad till olyckstillfället.

Lastbilen ska analyseras

Lastbilen beslagtogs under morgonen och omständigheterna kring olyckan ska nu utredas.

– Vi har lyckligtvis personer som överlevt olyckan så vad de berättar är väldigt viktigt och även lastbilschaufförens uppgifter om vad som hänt. Lastbilen ska analyseras för att se om man kan utesluta att olycka berott på någon felaktighet eller något tekniskt, säger Kim Hild.

Räddningstjänstens arbete avslutades under morgonen. Personal på plats har bland annat arbetat med att omhänderta de skadade personerna och bistå ambulanspersonal. Nu väntar samtal med de inblandade för att hantera upplevelsen.

– Man har en plan för när det sker tragiska händelser för att personalen ska få ett bra omhändertagande, säger Peter Stened.