Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Transportstyrelsen anklagas för att ha delat ut för många administrationsbehörigheter. Arkivbild.

Transportstyrelsen: Problemen åtgärdade

I en rapport från Riksrevisionen från april 2018 kritiseras Transportstyrelsen för att ha gett ett stort antal anställda på it-företaget IBM tillgång till känsliga register, vilket Dagens Nyheter först uppmärksammade.

Nu bemöter Transportstyrelsen för första gången kritiken.

- Vi kan bekräfta att antalet tilldelade administrationsbehörigheter tidigare varit för högt, men vi har åtgärdat det under förra året, säger Transportstyrelsens ställföreträdande generaldirektör Ingrid Cherfils till TT.

- Nu har vi kraftig reducerat antalet behörigheter till en nivå som är rimlig för att upprätthålla vår drift, fortsätter hon.

Cherfils understryker att alla personer med administrationsbehörighet är säkerhetskontrollerade enligt svenska regler.

- Vi har en godkännandeprocess gentemot IBM och hur de får hantera sina behörigheter. Det är något vi kontrollerar löpande, säger hon.

Enligt Riksrevisionen hade ett stort antal användare på IBM och Transportstyrelsen stående administrationsbehörigheter till registret. Två tredjedelar av dem, samtliga IBM-anställda, hade djup tillgång till den centrala databasen.

Sverigedemokraterna begär att konstitutionsutskottet (KU) på nytt granskar regeringens hantering av Transportstyrelsen. SD vill att KU granskar om och hur regeringen efter den förra skandalen säkerställde att något liknande inte ska kunna hända igen.