En ung man sköts till döds i Malmöstadsdelen Segevång i december i fjol. Orsaken ska ha varit svartsjuka över en följarförfrågan på Instagram. Arkivbild.
En ung man sköts till döds i Malmöstadsdelen Segevång i december i fjol. Orsaken ska ha varit svartsjuka över en följarförfrågan på Instagram. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Tolv års fängelse för dödsskjutning i Malmö

En 20-åring döms till tolv års fängelse för att ha skjutit ihjäl en ung man i stadsdelen Segevång i Malmö. Upprinnelsen till mordet var en följarförfrågan på Instagram.

ANNONS

Den unge mannen mördades med ett skott i huvudet efter en konfrontation med den nu dömde mannen. Flera vittnen finns till skjutningen, som skedde utomhus i december i fjol.

Rätten anser att det som skett är ofattbart brutalt och att mordet är att likna vid en ren avrättning. Straffvärdet motsvarar det högsta tidsbestämda straffet för mord, det vill säga 18 år. Men med tanke på att gärningsmannen var 19 år när dådet begicks får han straffreduktion. Han döms därför till tolv års fängelse.

Bakgrunden till mordet är en följarförfrågan på Instagram från den nu dödade mannen till en tonårsflicka. Flera vittnen uppger att hennes expojkvän, som nu dömts för dådet, blev upprörd och svartsjuk när han fick reda på detta. De två männen kände inte varandra, men stötte på varandra av en slump kort efter att följarförfrågan skickats. Enligt vittnen uppstod tjafs när expojkvännen konfronterade den andre mannen om Instagramförfrågan. Ett bråk som slutade med att expojkvännen sköt den andre med ett skott i huvudet.

ANNONS

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse medan försvaret ville att 20-åringen skulle dömas för dråp. Han har erkänt att det var han som sköt, men hävdar att det var för att skrämmas, inte för att döda.

Maria Davidsson/TT

ANNONS