Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/17

Titta in i Göteborgshuset från SVT-serien

SVT:s stora dramasatsning "Vår tid är nu" utspelar sig i 1900-talets Stockholm. Men de flesta av inspelningsplatserna finns i Göteborg. Nu är en lägenhet till salu i ett minnesmärkt hus i Vasastan, där stora delar av SVT-succén har spelats in.

I "Vår tid är nu" kretsar handlingen kring familjen Löwander och krogen Djurgårdskällaren med start fredsdagen 1945. Den uppmärksamme tittaren lär känna igen platserna i tv-serien. Inte från Stockholm – utan ifrån Göteborg, där större delen av serien har spelats in. 

Många av SVT-dramats intriger äger rum i den pampiga entrén till restaurang Djurgårdskällaren. I verkligheten finns den trappuppgången i ett minnesmärkt hus på Viktoriagatan 15A i Vasastaden. Där är nu en lägenhet med fyra rum till salu för utgångspriset 9 400 000 kronor. 

I trappuppgången är många scener ur SVT-serien "Vår tid är nu" inspelade. Foto: Cim Ek
I trappuppgången är många scener ur SVT-serien "Vår tid är nu" inspelade. Foto: Cim Ek

– Säljarna har träffat Peter Dalle och Suzanne Reuter i trappuppgången, säger Emma Ahre, mäklare på Ahre Fastighetsbyrå. 

Byggdes 1894

Byggnaden är från 1894 och i fransk Chateau-stil. Den är utsedd till byggnadsminne, vilket innebär att den skyddas enligt kulturmiljölagen och inte kan rivas eller ändras hur som helst. 

Byggmästaren Ernst Friman uppförde stenhuset tillsammans med sin kollega, arkitekten Carl Fredrik Ebeling och det var ett av de sista i sitt slag som byggdes i Göteborg.

Dekorationen i entrén och trapphuset är bevarad i ursprungsskick, golvet är i marmor och taket har överljus av bemålat glas i mönster av vita moln och rosenslingor.  

Taket har överljus av bemålat glas i mönster av vita moln och rosenslingor. Foto: Cim Ek 
Taket har överljus av bemålat glas i mönster av vita moln och rosenslingor. Foto: Cim Ek 

– Det är som att kliva in i en annan tid. Det är mycket sällan något är till salu i det här huset, säger mäklaren Emma Ahre.

I huset finns mycket gemensamma utrymmen för de boende. Till exempel festvåning, gästlägenhet, gym, relaxavdelning med bastu, solarium, solterass, och snickarbod. 

Elen inbyggd i väggarna

Paret som säljer lägenhet ska pensionera sig och flytta till franska rivieran. När de flyttade in 2004 totalrenoverade de lägenheten.

– Alla originaldetaljer har bevarats, renoverats och i vissa fall återskapats i minsta detalj utifrån från gamla originalritningar och bilder, säger Emma Ahre. 

Paret ska även ha ansträngt sig för att kombinera modern funktion med klassiskt utseende. Elen är till exempel inbyggd i väggarna för att inte störa synintrycket och all belysning i rummen sköts med hjälp av endast tre strömbrytare.

Paret som säljer lägenheten har ansträngt sig för att återskapa bostadens originalutseende. Foto: Cim Ek.
Paret som säljer lägenheten har ansträngt sig för att återskapa bostadens originalutseende. Foto: Cim Ek.

Den som är intresserad av byggnadens historia kan gå på historisk husvandring tillsammans med en byggantikvarie, som mäklarbyrån ordnar i samband med försäljningen. Den är gratis och öppen för allmänheten, men med begränsade platser och krav på att man anmäler sig i förväg.