Liberalernas partiledare Jan Björklund på landsmötet i Västerås i november 2017.
Liberalernas partiledare Jan Björklund på landsmötet i Västerås i november 2017.

Tidslinje: Liberalerna på väg – men vart?

Jan Björklund fortsätter att axla ledarrollen i Liberalerna och Birgitta Ohlsson är historia. Samtidigt fortsätter partiet att skvalpa runt 5 procent i opinionsmätningarna. Framtiden är oklar – här är partiets bakgrund och historia från början.

ANNONS
|

Ett nytt parti tar form

Liberalerna bildas 1934 under namnet Folkpartiet. Det sker genom en sammanslagning av riksdagspartierna Sveriges liberala parti och Frisinnade folkpartiet.

Under 1940-talet börjar partiledare Bertil Ohlin tala om idén med "fri ekonomi med socialt ansvar" - socialliberalism. På så vis vill partiet bli ett alternativ till Socialdemokraterna. De kommande 20 åren är Folkpartiet många gånger det största borgerliga partiet.

En häftig vändning

Striden kring ATP rasar i slutet av 1950-talet och nu tappar partiet stöd. Folkpartiet förespråkar tjänstepension under frivilliga former. Inte populärt överallt. Men några årtionden senare väntar ändå makten – och ansvaret. Efter valet 1976 ingår partiet i en trepartiregering. Folkpartiet blir också det enda parti som ingå i samtliga borgerliga regeringar mellan 1976 och 1982.

ANNONS

Westerbergeffekten

1983 väljs Bengt Westerberg till partiledare och tar över efter Ola Ullsten som nyss gjort ett mycket dåligt valresultat. Men när Westerberg går till val ett par år senare går det så bra att uttrycket "Westerbergeffekten" myntas.

1991–1994 ingår Folkpartiet i en borgerlig fyrpartiregering. Men regeringen saknar majoritet, och Ny Demokrati – ett parti Bengt Westerberg inte har mycket till övers för – blir vågmästare. När det 1991 också står klart att missnöjespartiet valts in i riksdagen och dyker upp i SVT:s valstudio så reser sig Westerberg och lämnar i protest.

Framgång

Under 1990-talet blossar en strid om partiledarposten upp. Maria Leissner väljs, men hon avgår redan efter två år. 1997 dyker Lars Leijonborg upp.

Framgången i valet 2002 är ett faktum - partiet får 13,3 % av rösterna - det bästa resultatet på många år. I flera opinionsundersökningar är partiet till och med större än Moderaterna i slutet av 2002.

Det är snart dags för val igen, och inför 2006 års upplaga meddelar Folkpartiet att man nu ingår i en borgerlig samarbetskoalition vid namn "Allians för Sverige". Strax innan valet briserar dock nyheten att Folkpartiet står bakom ett dataintrång i Socialdemokraternas interna nät...

Björklund gör entré

2007 och dags för ny partiledare igen. Jan Björklund, med bakgrund inom militären, kommer in. Krav på tidigare betyg och ordning och reda i skolan blir synonymt med den mycket skolintresserade politikern.

ANNONS

2015 är Folkpartiet passé. Nu är det Liberalerna som gäller – och en logga som får en del att roat höja lite på ögonbrynen.

Året därpå pågår en kamp i ledningen. Efter tidigare EU-ministern Birgitta Ohlssons kritik mot partiledningen och Björklund i flera frågor blir hon åthutad och lämnar riksdagsgruppens styrelse. Flera tunga namn i partiet uttalar stöd för henne, men på ytan verkar striden vara över...

Kastar in handduken

...bara för att blossa upp igen en kväll i Aktuellts studio senvåren 2017. Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund om posten som partiledare för Liberalerna. Vinner hon inte striden lämnar hon partiet, meddelar hon i direktsändning. Sittande Jan Björklund har flera tunga distrikt och L-namn i ryggen, men Ohlsson vill gärna ha en omröstning eftersom hon tror att hon kan vinna genom stöd bland gräsrötterna. Men under tidig höst står det klart: Birgitta Ohlsson ger upp kampen mot Jan Björklund och väljer att lämna politiken.

Och nu då? Jan Björklund har enhälligt precis valts om på partiets landsmöte. Dessutom har partiet beslutat att Liberalerna ska gå till val tillsammans med Alliansen. Igen.

TT

ANNONS