Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två före detta anställda vid Karolinska sjukhuset respektive Karolinska institutet i Solna har polisanmälts. Arkivbild.

Tidigare anställda vid Karolinska polisanmälda

Två före detta anställda vid Karolinska sjukhuset respektive Karolinska institutet har polisanmälts, misstänkta för att lurat sina arbetsgivare på flera miljoner kronor.

Männen anklagas bland annat för att ha träffat egna avtal med två amerikanska bolag som var knutna till Karolinska institutets forskningsprojekt – utan arbetsgivarens tillstånd som de var skyldiga att skaffa, rapporterar Aftonbladet.

Ett licensavtal mellan ett av de amerikanska bolagen och männens svenska bolag gav över 21 miljoner kronor. Männen har dessutom uppburit konsultarvoden på närmare 30 000 kronor i månaden vardera från ett av USA-bolagen.

Enligt en intern, hemlig rapport har 64 procent av forskningsprojektets pengar gått till rese- och representationskostnader. Under en period på 16 månader uppgick exempelvis resenotorna till drygt 1,8 miljoner kronor. Flera av resenärerna var inte anställda av Karolinska sjukhuset – men väl i ett av männens bolag. Projektets taxikostnader stannade på drygt 431 000 kronor, vilket under en tvåårsperiod motsvarar 600 kronor om dagen, året runt.

De båda männen sade upp sig i höstas.