Den varma sommaren ser ut att kunna bli gynnsam för en tidig kräftsäsong. Arkivbild.
Den varma sommaren ser ut att kunna bli gynnsam för en tidig kräftsäsong. Arkivbild.

Tidig kräftsäsong i stora sjöar

Sommarens många högtryck har värmt upp landets stora sjöar och välmatade kräftor kan tidigt krypa in i fiskeburarna.

ANNONS
|

September är i regel den bästa tiden för kräftfiske. Då har kräftorna vaknat, ätit, bytt skal och går hungriga in i burarna. Förra året var sommaren sval och kräftsäsongen sen.

I år verkar det vara tvärtom. I Vättern fiskas kräftor redan nu av yrkesfiskare.

Annat läge för små sjöar

Däremot gäller en helt annan prognos för landets små sjöar.

- I större sjöar är det bara en fördel. Man får ta varje sjö för sig. I mindre sjöar och bäckar kan det nästan bli för varmt i stället, säger Lennart Edsman, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, som studerat kräftor i 28 år.

ANNONS

Svenska sötvattenkräftor står enbart för en liten del av landets kräftkonsumtion.

I Sverige äts fem miljoner kilo kräftor per år – mest i hela världen per invånare. Mellan 80 och 90 procent importeras, främst från Kina.

Risk att utrotas

Trots prognosen om tidig säsong, är det ingen nyhet att de svenska kräftbestånden inte mår speciellt bra. Det finns två typer av sötvattenkräfta, flodkräfta och signalkräfta. Den sistnämnda bär på kräftpesten och är av EU klassad som invasiv art.

Det största problemet är den illegala utsättningen.

- Flodkräftan kommer att utrotas om inte folk slutar flytta signalkräftor. Vi har knappt 800 lokaler kvar kanske och har sagt att den kan vara försvunnen redan 2022. Snart får vi sätta taggtrådsstängsel runt dem och stoppa in dem på djurpark, säger Lennart Edsman.

Detta till trots får båda typerna av kräftor fiskas. Signalkräftan är dock den typ som fiskas mest. Vanligtvis inleds fisket i början av augusti.

TT

Fakta: Kräftor och kräftfiske

Kräftor blir mellan fem och 16 år. Exemplar på upp till 20 centimeter har fångats. I de fyra stora sjöarna får kräftor kortare än tio cm, från nos till stjärt, inte tas upp.

Mest kräftor fiskas i Vättern och Hjälmaren. Vättern är den enda sjö där vem som helst får fiska utan tillstånd vid några helger.

Vissa fiskerättsägare kan tillåta fiske mot avgift i sina vatten.

Svenska yrkesfiskare tar upp runt 200 ton kräftor per år, och man tror att privatpersoner tar upp runt 800–1000 ton per år.

Det är olagligt att sätta ut signalkräfta i vattendrag, eftersom den sprider kräftpest. Flodkräfta finns framför allt kvar i vatten i Värmland, Dalsland, Dalarna, Gotland och Norrlands inland.

Sötvattenkräftor ska inte förväxlas med havskräftor, som ofta fångas i havet på västkusten. Havskräfta fångas året om men helst i vatten med låg temperatur. I år var den kalla våren gynnsam, men nu har fisket mattats av.

Källa: Sveriges lantbruksuniversitet

ANNONS