Åklagaren släppte den man i från Lilla Edet som suttit häktad misstänkt för terrorbrott. Samma dag greps han på nytt av Säpo. Arkivbild.
Åklagaren släppte den man i från Lilla Edet som suttit häktad misstänkt för terrorbrott. Samma dag greps han på nytt av Säpo. Arkivbild.

Terrormisstänkt släpptes – och greps igen

Den man i 20-årsåldern från Lilla Edet som suttit häktad sedan i december misstänkt för terrorbrott släpptes ur häktet. Därefter frihetsberövades han igen – av säkerhetspolisen.

ANNONS
|

Mannen släpptes först efter beslut av åklagaren.

- Mannen är fortfarande misstänkt. Men utredningen har inte stärkt brottsmisstankarna och då tycker jag inte att det är rimligt att han sitter häktad längre, sade åklagaren Henrik Olin till TT efter frisläppandet.

Mannen häktades efter ett tillslag på flera platser i Västsverige i mitten på december. Han är misstänkt för stämpling till terroristbrott.

ANNONS

Senare under torsdagen greps han av Säpo, enligt lagen om särskild utlänningskontroll, rapporterar Göteborgs-Posten.

Beslutet kritiseras av mannens advokat Michael Hansson.

- Jag tycker att det är ett märkligt agerande. Utredningen har tydligen inte resulterat i det man trott och när den inte gjort det, så beslutar Säpo interimistiskt att min klient ska tas i förvar istället, säger han till GP.

Mannen har tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd. Säpo vill inte närmare kommentera det enskilda ärendet för tidningen, men pressekreterare Gabriel Wernstedt säger att myndigheten använder sig av de lagar som finns för att avvärja potentiella terrorhot mot Sverige.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig brottsrubricering.

TT

ANNONS