Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Södersjukhuset får kritik inom ramen för ett fall där en man avled sedan syrgasen tagit slut i en flaska. Arkivbild.

Syrgas tog slut – hjärtpatient avled

En nyopererad hjärtpatient fick en syrgasflaska för att hjälpa honom med andningen – men flaskan visade sig innehålla för lite syrgas och mannen avled kort därpå.

Södersjukhuset i Stockholm och sjuksköterskan som installerade syrgasflaskan kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), rapporterar tidningen Mitt i.

Mannen sökte vård för andningssvårigheter på Södersjukhuset 2017, varpå en tumör hittades i hans bröstkorg. Andningssvårigheterna kvarstod dock och på Karolinska sjukhuset upptäcktes att mannen hade förträngda kranskärl. På grund av kösituationen på sjukhuset skickades han till Örebro för operation och väl tillbaka i Stockholm fördes han till en rehabiliteringsklinik.

På kliniken installerades en ny syrgasflaska och en timme senare hittades mannen livlös, utan att kunna återupplivas.

Södersjukhuset kritiseras av Ivo för att inte ha särskiljt likartade symtom på olika sjukdomar, vilket innebar att mannens kranskärlsproblem missades, skriver Mitt i.

Sjuksköterskan kritiseras för bristfällig läkemedelsbehandling. Ivo konstaterar dock att mannens hjärtstopp inte tydligt kan kopplas till att syrgasen tog slut.