Kung Carl Gustaf och Sydkoreas president Moon Jae-In åker kortege genom Stockholm. Sydkoreas presidentpar är på ett två dagar långt statsbesök i Sverige
Kung Carl Gustaf och Sydkoreas president Moon Jae-In åker kortege genom Stockholm. Sydkoreas presidentpar är på ett två dagar långt statsbesök i Sverige

Sydkoreas Moon tror på dialog med Nordkorea

Toppmötet mellan Nordkoreas och USA:s ledare i Vietnam i våras resulterade inte i någon överenskommelse – men det betyder inte att dialogen har upphört, enligt Sydkoreas president Moon Jae-In.

ANNONS
|

Att USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un lämnade toppmötet i Hanoi i februari utan att ha slutit avtal om kärnvapennedrustning har allmänt beskrivits som ett nederlag.

Men Sydkoreas president, som vigt mycket av sin tid åt förhandlingar med den slutna grannen i norr, säger att de båda ledarna fortfarande har tillit till varandra och har åtagit sig att fortsätta dialogen – och att det är en process som pågår. När mer formella samtal kan återupptas beror på när Kim är redo, enligt Moon.

Tre beskickningar

- Det kan hända i en inte alltför avlägsen framtid, sade han.

ANNONS

- Men även om dialogen återupptas betyder det inte att total kärnvapennedrustning och ett fredsavtal nås med en gång. Vi måste ha tålamod.

Kommentarerna fälldes efter ett 23 minuter långt tal där den till synes energiske sydkoreanen prisade Sverige som en förebild på flera sätt – bland annat för Pippi Långstrump och traditionen med arbetsrätt – men i synnerhet när det gäller engagemanget i fredsfrågor.

- Sverige är det enda land i världen som har tre beskickningar på den koreanska halvön; i Seoul, i Pyongyang och i Panmunjom (vid den demilitariserade gränsen mellan Nord- och Sydkorea).

- Och även Nordkorea har förtroende för Sveriges neutralitet och opartiskhet, sade Moon.

ANNONS

Tillit ger fred?

Det militariserade Nordkorea är föremål för hårda sanktioner från omvärlden med anledning av sitt kärnvapenprogram. Men de senaste åren har relationen till främst USA tinat upp något – en process som både Sydkorea och Sverige, som agerar diplomatiskt skyddsmakt åt USA i Nordkorea, haft del i.

Situationen kompliceras dock av att Nord och Syd formellt aldrig slutit fred efter 1950-talets Koreakrig. Vapenstillestånd råder fortfarande och kriget är något av ett öppet sår i båda länder. Det recept för fred som Moon lade fram i riksdagen handlade om tillit – mellan de koreanska folken, till en fortsatt dialog och till världssamfundet.

Talman Andreas Norlén stod värd för besöket i riksdagen, som var en del av Moons och hustrun Kim Jung-Sooks formella statsbesök. Både statsminister Stefan Löfven och kung Carl XVI Gustaf närvarade i kammaren.

TT

Bakgrund: Sydkorea och Nordkorea

1910 annekterades Koreahalvön av Japan, som förlorade den i andra världskriget 1945. Sovjetiska och amerikanska trupper besatte då varsin del av Korea. Tanken var att landet skulle återförenas, men Nord och Syd kunde inte enas. I stället utropades 1948 två helt nya stater: Sydkorea och Nordkorea.

Med stöd från Kina och Sovjetunionen anföll Nordkorea 1950 grannen i söder. Syd försvarades av en allians ledd av USA. Koreakriget kom att rasa mellan 1950 och 1953. Vid krigets slut slöts ett vapenstillestånd, men än i dag råder inte fred mellan grannarna.

Under 26 år var Sydkorea under militärstyre. Sin nuvarande författning fick landet år 1988. Sydkorea präglas av grannkonflikten och av det militära stödet från USA, men har under några få generationer utvecklats från fattig jordbruksnation till ett av Asiens rikaste länder. Köpkraften per invånare ligger på samma nivå som Italien eller Spanien. Samtidigt tampas landet med sjunkande födelsetal och en åldrande befolkning.

Nordkorea är en fattig diktatur, en kärnvapenstat och ett militariserat samhälle som lägger stora resurser på sitt försvar.

Våren 2018 tinade relationen mellan Nordkorea och omvärlden och i april 2018 möttes ledarna för de två koreanska nationerna på gränsen och enades om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Ännu har det dock inte gett mycket resultat.

Källa: Landguiden, NE med flera.

ANNONS