Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SVT köper GP:s dokumentär ”Hundra dagar” om coronapandemin

I hundra dagar följde GP:s reporter Karin Jansson sex personer vars liv på olika sätt påverkats av den rådande coronapandemin. En av dem är Marcus Svensson som bland annat drivit Glenns Sportbar i Falkenberg och spelat fotboll i Falkenbergs FF och Vinberg.

I september hade dokumentären ”Hundra dagar” premiär på gp.se och ni kan nu kan se här på hn.se

Kamal, Jenny, Anna, Jennifer, Maria och Marcus som GP har följt. Bild: Göteborgs-Posten
Kamal, Jenny, Anna, Jennifer, Maria och Marcus som GP har följt. Bild: Göteborgs-Posten

Det står också klart att den även kommer visas på SVT.

– Det känns verkligen som en bekräftelse på att vi gjort ett bra jobb, säger Karin Jansson, reportern bakom dokumentären.

Förutom Marcus Svensson finns också Kamal Mustafa med i dokumentären. Han spelade också i Falkenbergs FF och blev allvarligt sjuk i pandemin.

Sedan coronapandemins början har rapporteringen om hur den slår mot alla olika delar av samhället kontinuerligt publicerats i medierna. Oftast handlar det om kortare nedslag där siffror och statistik spelar en stor roll i försöken att skapa en förståelse för vad som händer och hur det påverkar oss.

GP ville ta till vara på den speciella tid vi lever i och dokumentera vad vi alla går igenom på ett djupare plan, under en längre tid.

– Vi ville berätta om personerna bakom siffrorna och genom dem visa hur det slagit mot olika grupper i samhället, säger Karin Jansson reportern bakom dokumentären.

Karin Jansson är reportern bakom dokumentären ”Hundra dagar”. Bild: Jonas Lindstedt
Karin Jansson är reportern bakom dokumentären ”Hundra dagar”. Bild: Jonas Lindstedt

SVT:s planeringsredaktör Lotten Bruun Esselin var en av de på SVT Dokumentär som uppmärksammade produktionen och valde att köpa in den. Hon beskriver den som välgjord med ett fint urval av människor.

– Den ger en tydlig och berörande bild av hur coronapandemin drabbade oss alla. Den lyckas med konststycket att skildra några av de mest dramatiska månaderna vi har upplevt på ett vardagligt och okonstlat sätt. Det gör att den är lätt att relatera till och lätt att känna igen sig i, säger hon.

I Hundra dagar får tittaren bland annat följa 28-åriga fotbollsspelaren Kamal som blev svårt sjuk i covid-19, småbarnspappan och restaurangägaren Marcus som riskerar konkurs och miljonskulder, Jennifer som förlorar jobbet som showartist på Stena Line och Jenny som isoleras i en lägenhet i Madrid.

GP:s tv-chef Louise Sandborg kände tidigt att det fanns ett behov av att dokumentera våren med coronaviruset och tycker att det är oerhört glädjande att även SVT nu vill visa dokumentären.

– Det är ju ett erkännande att vi håller en hög kvalitet på rörlig bild och framförallt är det roligt att ännu fler får möjlighet att se dokumentären, säger hon.

Dokumentären kommer att visas på SVT Play från och med söndag och i SVT 1 torsdag 1 oktober, 20.00. Den kommer självklart också att finnas på gp.se.

De medverkande i dokumentären:

Jennifer Johansson, 27 år, showartist

Kamal Mostafa, 29 år, fotbollsspelare

Marcus Svensson, 37 år, restaurangägare

Jenny Martorell, 26 år, studerande i Madrid

Anna Lammert, 49, iva-undersköterska

Maria Taranger, 47 år, verksamhetschef på Östra sjukhuset (numera områdeschef och sitter i Sahlgrenskas sjukhusledning)

Speltid: 1 timme

Reporter: Karin Jansson