Svenska utrikesdepartementet bekräftar dödsfallet för TT.
- Vi kan bekräfta att en svensk man i 50-årsåldern avlidit i Colombia. Det blev känt under natten, svensk tid. Anhöriga är underrättade, säger UD:s talesperson Lina Eidmark.
Mannen kommer från södra Sverige. UD vill inte säga någonting om omständigheterna kring svenskens död.
- Vi kommenterar aldrig dödsorsaker, säger Eidmark.
Populär semesterort
Colombianska medier skriver att svensken mördades i Santa Marta, som är en populär semesterort vid Karibiska havet. Mannen var ute och åkte motorcykel med sin flickvän när de stoppades av en man på en annan motorcykel, rapporterar den colombianska tidningen El Heraldo.
- Han pratade bara lite spanska och förstod inte vad rånaren sade. (Offret) gjorde motstånd och mannen sköt honom i armen, men kulan gick rakt igenom, säger en släkting till den mördade mannens flickvän till tidningen.
Kulan ska även ha punkterat en lunga, enligt släktingen.
Svensk polis informerad
Polisens nationella operativa avdelning, Noa, är informerad om händelsen.
- Svensk polis har fått informationen av UD och det har skickats till verkställande befäl på Noa för kännedom. Svensk polis är inte involverad mer. Utredningen sköts av colombiansk polis eftersom detta har skett i Colombia, säger Angelica Vallgren på polisens nationella mediecenter.
"Fortfarande våldsamt land"
Våldet i Colombia har gått ned mycket på sistone, men det är fortfarande ett våldsamt land, enligt Fredrik Uggla, professor i Latinamerikastudier vid Stockholms universitet.
- Det är klart att det här är ju ett våldsammare samhälle även om man inte ska förringa de framsteg som skett. Det finns ju ett våld som också är politiskt och vi kommer säkert få se fler rapporter om det under presidentvalkampanjen. Sedan är det ett land med enorma regionala skillnader, där situationen i en storstad, till exempel Medellín, har ändrats enormt under de senaste åren medan i delar av landsbygden kan situationen vara praktiskt tagen densamma, säger Uggla.
- Det är också ett fattigt land med stora skillnader mellan rika och fattiga och därmed följande sociala problem och kriminalitet.
Utrikesdepartementet skriver i en reserekommendation att stölder, rån och överfall förekommer i colombianska storstäder, framför allt på kvällen. UD:s råd är att undvika att resa på egen hand för att minska risken för rån och överfall. Smycken och värdesaker ska inte bäras synligt, enligt UD.