Andreas Schönström (S), kommunalråd och ordförande för Malmö stads tekniska nämnd, och Håkan Linné (L), förste vice ordförande i tekniska nämnden, planterar ett cederträ i Folkets park. För varje träd som vandaliserats ska kommunen plantera ett nytt.
Andreas Schönström (S), kommunalråd och ordförande för Malmö stads tekniska nämnd, och Håkan Linné (L), förste vice ordförande i tekniska nämnden, planterar ett cederträ i Folkets park. För varje träd som vandaliserats ska kommunen plantera ett nytt. Bild: Daniel Kihlström/TT

Svaret mot trädvandal – ett träd för ett träd

Ett nyplanterat träd för varje angripet träd. Det är kommunens svar mot den vandal som skadat runt 250 träd i Malmö.
– Vi kommer inte låta vandalen vinna, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S).

ANNONS

Sedan november i fjol har någon eller några vandaliserat träd i Malmö, främst på allmän mark men även på kyrkogårdar. Totalt handlar det om runt 250 angripna träd.

Polisen i Malmö har tagit hjälp av den nationella operativa avdelningen, Noa, för att bland annat få fram en gärningsmannaprofil, men enligt kommunalrådet Andreas Schönström (S) har ingen misstänkt gärningsman gripits.

"Lagt ner förundersökningen"

– Det senaste jag har hört är att polisen har lagt ner förundersökningen och man har egentligen ingen uppfattning om vem som är gärningsperson, säger han.

På måndagen presenterade kommunen sitt motdrag mot vandalen. För varje skadat träd ska Malmö stad plantera ett nytt träd.

ANNONS

– Träden och ett nytt liv kommer att vinna mot de här angreppen, säger Schönström på en pressträff i Folkets park.

Där planterande han och och Håkan Linné (L) ett nytt träd i egenskap av ordförande och förste vice ordförande i kommunens tekniska nämnd.

– Kostnaden kommer att bli runt fem miljoner kronor för de 250 nya träden, säger Schönström.

Skador för fyra miljoner kronor

Kommunen planterar normalt runt 1 500–1 700 nya träd per år, men de angripna träden ser dock ut att klara sig.

– Förmodligen och förhoppningsvis är endast något enstaka förlorat. Som tur är har typen av skador inte varit så omfattande. Vi tror att träden kommer att klara sig och repa sig, men däremot kan de få en nedsatt vitalitet, säger Larsola Bromell, landskapsarkitekt på fastighets- och gatukontoret på Malmö stad.

Beroende på hur man räknar är de skadade träden värda runt 16 miljoner kronor om man hade varit tvungna att ersätta dem rakt av. Kostnaden i sig för de skador som de åsamkats ligger på runt fyra miljoner, enligt Andreas Schönström.

Nu har det dock varit lugnt ett tag i Malmö – inga nya anmälningar om vandaliserade träd har kommit in i närtid.

– Jag hoppas att det förblir så, men man vet aldrig, säger Schönström.

ANNONS

Daniel Kihlström/TT

Vandaliserade träd utanför Stadsbiblioteket i Malmö i slutet på december. Arkivbild.
Vandaliserade träd utanför Stadsbiblioteket i Malmö i slutet på december. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT
Runt 250 träd har vandaliserats sedan november i Malmö, men de angripna träden ser ut att klara sig. ”Förmodligen och förhoppningsvis är endast något enstaka förlorat”, säger Larsola Bromell, landskapsarkitekt på fastighets- och gatukontoret på Malmö stad.
Runt 250 träd har vandaliserats sedan november i Malmö, men de angripna träden ser ut att klara sig. ”Förmodligen och förhoppningsvis är endast något enstaka förlorat”, säger Larsola Bromell, landskapsarkitekt på fastighets- och gatukontoret på Malmö stad. Bild: Daniel Kihlström/TT
ANNONS