Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Irena Grbic, bor i valdistriktet Törnrosen-Örtagården i Malmö, där valdeltagandet sjönk till 47,5 procent. Politikerna måste komma hit och presentera sina åsikter, anser hon.

Svårt att skörda röster i Örtagården

I valdistriktet Törnrosen-Örtagården i Malmö är det ovanligt svårt för politikerna att skörda röster. Valdeltagandet sjönk från en redan låg nivå och i år röstade inte ens varannan röstberättigad.

Här, i kvarteren där Zlatan Ibrahimovic växte upp, ligger hyreshusen samlade runt buskbevuxna gårdar. Men valdistriktet, som är en del av Rosengård, lever utseendemässigt inte riktigt upp till sitt namn. Här bor alla i hyreshus, 94 procent har utländsk bakgrund, och medianinkomsten är 8 000 kronor i månaden.

Irena Grbic, som bott i området i tio år, trivs bra. I hennes hem har det diskuterats en hel del politik inför valet, mycket på grund av barnen, som är tio och tolv år gamla. De har haft valtema i skolan och har tagit med sig diskussionen hem. Hon vet inte varför så få av grannarna röstat, men det som måste till är att politiker kommer ut mer i bostadsområdena, tycker hon.

- Socialdemokraterna har knackat dörr och delat ut lappar, inga andra.

S är störst

Trots ett stort tapp även här är Socialdemokraterna det överlägset största partiet i området. Enligt det preliminära valresultatet fick partiet 63 procent av rösterna, en nedgång med 9,9 procentenheter jämfört med 2014.

- De röstar på Socialdemokraterna för att de har hjälpt dem som är invandrare, säger 18-årige Ali Ahmad, som sitter med några kompisar på baksidan av vårdcentralen.

Själv har han röstat, men kompisen Ali Zain, som visserligen hade tänkt rösta, lät sedan bli, för han hade inte tid, säger han.

De tror att det låga valdeltagandet beror på att folk inte bryr sig och kanske också att det inte märks så stor skillnad, oavsett vem som styr.

- Det blir ingen skillnad här i det här området. Man ser ingen skillnad fastän S har styrt nu i fyra år, säger Ali Ahmad.

"Ganska dåligt"

En annan förstagångsväljare vi pratar med, som vill vara anonym, säger att hon till slut bestämde sig för att rösta för att hon kommit fram till att det visst gör skillnad. För hennes del var det viktigaste att minska Sverigedemokraternas inflytande.

- Jag tycker att det är ganska dåligt att det finns så många här som inte röstar. De tror nog att deras deltagande inte spelar så stor roll. Så tänkte jag också innan, men jag har ju rätt att rösta. Jag är född här, jag bor ju här, det är min rätt, så varför ska jag inte ta vara på den?

"Trygghet viktigast"

För Fartun Sudi och Halima Mohammed var det självklart att rösta.

- Jag röstade för att jag vill leva bra. Jag är ensamstående mamma med tre pojkar, ungdomar, och jag är mycket rädd när de är ute. Jag vill att det ska bli bättre, säger Fartun Sudi.

- Jag röstade på Socialdemokraterna, men det spelar ingen roll om det är socialdemokrater eller moderater, det är samma sak. Trygghet är det viktigaste, trygghet och fred, säger Halima Mohammed.