Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Från och med månadsskiftet september–oktober ska så kallade heltäckande gränskontroller göras på flera ställen i Skåne, men polisen har svårt med rekryteringen av nya id-kontrollanter. Arkivbild.

Svårt att rekrytera nya id-kontrollanter

Drygt 100 personer måste rekryteras för att klara de heltäckande gränskontroller som ska påbörjas på Hyllie station, Lernacken vid Öresundsbron och i Helsingborgs hamn från och med månadsskiftet september–oktober. Runt tusen personer har sökt, men få är kvalificerade för jobbet som id-kontrollant hos gränspolisen i Skåne, skriver Sydsvenskan.

- Det har varit ett stort intresse, men man kan säga att det har varit varierande kvalitet på dem som har sökt. Det har inte varit helt lätt att få ut 100 av de 1 000 som sökte. Det är märkligt, säger Martin Svensson, chef för gränskontrollerna i polisens region Syd, till tidningen.

Heltäckande gränskontroller ska genomföras efter att regeringen i maj fattade beslut om att avskaffa id-kontrollerna på Kastrups flygplats och i Helsingörs hamn. Efter nyrekryteringen kommer totalt 250 id-kontrollanter och poliser arbeta med gränskontrollen i Skåne.