Allmänheten varnas på grund av en kraft brand på en avfallsanläggning. Arkivbild.
Allmänheten varnas på grund av en kraft brand på en avfallsanläggning. Arkivbild.

Svårsläckt flishög brinner på avfallsanläggning

Det brinner fortfarande i en stor flishög på en avfallsanläggning i Kumla kommun. Räddningstjänsten har nio enheter på plats från sju stationer, men trots stora resurser kommer det troligtvis att brinna hela natten.

ANNONS
|

Branden i flishögen på Fortum waste solution, tidigare Sakab i Kvarntorp, i Kumla, är svårsläckt. Flishögen är omkring sex meter hög och 50 meter i diameter.

- Vi har svårt att få kontinuitet i vattenförsörjningen, trots att vi har fem tankbilar på plats. Det går åt väldigt mycket vatten för det är en stor flishög, säger Bosse Johansson, inre befäl vid Nerikes brandkår.

ANNONS

Tidigare brann det även i plast och batterier, men genom att dra isär och lasta bort materialet har räddningstjänsten fått kontroll på branden. Men innan vattenresurserna är tillräckligt kraftiga går det inte att dra isär flishögen på samma sätt.

Vinden har avtagit och det finns ingen direkt spridningsrisk, däremot kommer det troligtvis att fortsätta brinna hela natten, säger Bosse Johansson.

Initialt var det tjock svart kraftig rök som vällde upp och sent på eftermiddagen skickades det ut ett så kallat VMA (viktigt meddelande till allmänheten) då räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Nu är röken betydligt ljusare men fortfarande kraftig.

- All rök är ju giftig egentligen, men den här är lite bättre än plaströk, det är inte så mycket kemiska ämnen i flisen, säger Bosse Johansson.

För mer information om faran för allmänheten, lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

TT

ANNONS