Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Svår ishalka på vägarna - "Anpassa hastigheten"

Flera trafikolyckor har skett under torsdagsmorgonen, på grund av den plötsliga ishalkan som slagit till i Västsverige. Nu varnar meteorologer för den förrädiska halkan. En buss med 50 passagerare i har glidit av vägen och hamnat i diket på grund av halkan.

En buss med 50 passagerare i har glidit in i en personbil.

– Initiala uppgifter var att bussen bussen ligger i diket och 50 personer ska transporteras vidare med någon ersättningsbuss, med oklart skadeläge, säger Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen i Örebro.

Under torsdagen drog ett regnområde in över delar av Västsverige. Regnet har orsakat plötsligt ishalka på vägarna. SMHI har utfärdat en klass 1-varningen under torsdagen i Västra Götaland, Bohuslän, Dalsland och Örebro. 

– Regnområdet drar in under morgonen. Det kommer att falla ned på kalla vägbanor och då fryser det till is direkt och det blir ishalka, berättade Maria Jönsson, meteorolog på Foreca under morgonen. 

Förrädisk halka

Under förmiddagen fortsätter regnområdet upp över Värmland och orsakar även halka där. Ishalkan som drabbar Västsverige under morgonen är förrädisk då den inte syns. 

– Halkan syns egentligen inte alls, berättade Maria Jönsson. 

Enligt prognosen väntas det tidvis regn under hela torsdagen, men när temperaturen kryper uppåt senare på dagen minskar också risken för halka. 

Temperaturen väntas ligga 2-3 minusgrader under morgonen och runt 2-3 plusgrader senare på dagen.

"Glashalt!"

Strax innan halv sju på torsdagsmorgonen inträffade en olycka på Riksväg 40 i Bollebygd, där flera bilar ska vara inblandade, enligt SOS Alarm.

Omständigheterna kring olyckan är okända men räddningsarbetet förväntades pågå minst en timme.

Även Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst, har under morgonen bekräftat ishalkan.

– Vi har haft två till tre avåkningar vid riksväg 40, det är ju också för att det är en trafikerad tid på morgonen. Den vägen är mest drabbad just nu. Det här beror ju på underskylt regn så det är en situation som är förväntad. Det gäller att anpassa tid, körsatt och din bil till situationen, berättade han tidigare.

Kort därefter kom ytterligare larm om en trafikolycka, denna gång på väg 160 utanför Orust där en personbil ska ha kört av vägen ner i ett dike. Enligt uppgifter har det varit glashalt vid platsen under morgone.

Även Trafikverket varnade under morgonen för det hala väglaget, och uppmanade trafikanter att köra "enligt rådande väglag". 

Vid 07.30 inträffade ytterligare en trafikolycka på E45 vid Botered i norrgående riktning då en personbil körde av vägen och hamnade på taket. 

Inställda bussar

Västtrafik har under morgonen meddelat att samtliga skolbussturer i Uddevalla och på Orust har ställts in på grund av rådande väglag. I Uddevalla gäller det linjerna 901-916 och på Orust gäller det linjerna 971-990 samt 358 391, skriver Bohusläningen.

– I Bohuslän är det bara Orust och Uddevalla som turer har ställts in, men det är inställda turer på andra håll i regionen, till exempel Bollebygd och Borås, sa Kajsa Pedersen på Västtrafiks störningssamordning.

I Rollsbo gled en buss av vägbanan tidigare under morgonen. Orsaken till det hela berodde enligt Västtrafik på halkan.

– Det var en ersättningsbuss som sattes in för att andra bussar var inställda, så gled den av vägbanan. Det var inga passagerare i bussen men effekten av det hela blev att det blev förseningar, berättade Jens Holmberg, pressinformatör vid Västtrafik.

Även södra Sverige påverkas av halkan. 

Vid 07.47 inträffade en olycka i Odensjö, då det uppges vara väldigt halt vid platsen.

Polis, räddningstjänst och ambulans ryckte ut till platsen och en person fick föras med ambulans till sjukhus med oklara skador.

Vid 11.20-tiden krockade två personbilar med varandra längs Gamlestadsvägen i Kortedala. 

– Det är två bilar som krockat. Vägen kommer att vara avstängd en liten stund då det är lite läckage från bilarna. Det verkar inte som att någon har kommit till skada, säger en larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.