Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En köksfläkt som inte lyckades suga upp matos har hamnat på Råd & Röns sämstalista. Arkivbild.

Sugsvag fläkt bland förra årets sämsta köp

En köksfläkt utan sug, en robotgräsklippare som både klipper fötter och gräs och en ekologisk pasta med höga halter bekämpningsmedel. Det är några av produkterna som kvalar in på listan över förra årets sämsta produkter från tidningen Råd & Rön.

Konsumenttidskriften Råd & Rön har listat några av de produkter som underkändes i deras tester förra året. En del av produkterna har inte den funktion som utlovas och andra är rent ut sagt farliga.

Två produkter som suger, eftersom de inte suger, är skaftdammsugaren Bosch BBHMOVE2N och köksfläkten Witt PUSH 90. Skaftdammsugaren visade sig i test ha i princip obefintlig sugförmåga på både mjuka mattor och hårda golv medan köksfläkten, som dessutom kostar runt 20 000 kronor, visade sig reducera lukten i matoset med noll procent.

På sämstalistan placerar sig också robotgräsklipparen Stiga Autoclip 221 som inte klarade säkerhetstestet. När en sko placerades framför klipparen stannade den inte, som den borde, utan fortsatte lugnt sitt klippande rakt över skon.

En annan hälsofarlig produkt som upptäcktes i test under 2018 var Garants Ekologiska kikärtspasta som visade sig innehålla halter av bekämpningsmedlet pirimiphos-methyl som var över EU:s gränsvärde.