Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Laser fungerar lika bra som ögondroppar vid inledande behandling av glaukom, visar en ny brittisk studie. Arkivbild.

Studie: Laser lika bra som droppar mot glaukom

Laserbehandling fungerar lika bra som ögondroppar vid inledande behandling av ögonsjukdomen glaukom (grön starr) visar en brittisk studie.

Forskarna anser att deras rön talar för att den billigare lasermetoden blir praxis, och de får medhåll av Boel Bengtsson, docent i experimentell oftalmologi vid Lunds universitet.

- Jag tycker att studien är bra för att påminna om att laser fungerar lika bra som droppar, i varje fall under en treårsperiod. Laser har använts i flera år, också som initial behandling, säger hon till Dagens Medicin.

Vid glaukom ökar trycket inuti ögat och behandlingen går ut på att sänka trycket för att minska risken för synskador. Det vanligaste är att patienten använder ögondroppar dagligen.

I studien deltog 718 patienter vid sex sjukhus i Storbritannien. Efter tre år konstaterade forskarna att det inte var någon större skillnad mellan dem som fått ögondroppar och dem som behandlats med laser, förutom att elva av dem som fick ögondroppar behövde opereras medan ingen i lasergruppen behövde kirurgi. Effekten av laser var dock inte ihållande hos alla. 26 procent behövde även ta ögondroppar någon gång.

Studien publiceras i tidskriften The Lancet.