Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nästa helg ska Miljöpartiet välja ny partisekreterare efter Amanda Lind, som blivit ny kulturminister. Malmöpolitikern Märta Stenevi utmanar valberedningens förslag, som är den tidigare riksdagsledamoten Emma Nohrén. Arkivbild.

Strid om ny partisekreterare i MP

Nästa vecka väntas finansmarknadsminister Per Bolund väljas till nytt språkrör för Miljöpartiet. Men det kommer att bli strid om vem som ska bli ny partisekreterare efter Amanda Lind, som blivit kulturminister.

Nästa fredag samlas Miljöpartiet för kongress i Örebro. På programmet står val av nytt språkrör efter Gustav Fridolin och ny partisekreterare.

Det väntas ingen större dramatik kring valet av Per Bolund, men tidigare riksdagsledamoten Emma Nohrén, som är valberedningens förslag, kommer att utmanas om posten som partisekreterare.

Skåne utmanar

Det tunga Skånedistriktet stödjer i stället Malmöpolitikern Märta Stenevis kandidatur.

Kami Petersen, som är talesperson för de skånska kongressombuden, tror att Stenevi bättre kan ta till vara på engagemanget i partiet.

- Det behövs för att bygga upp en bred och självsäker grön rörelse inför nästa val. Vi tog ju en ganska hård smäll nu i valet, kanske kopplat till vår regeringsmedverkan, säger Kami Petersen.

Han har uppfattningen att det finns ett brett stöd för Märta Stenevi runtom i landet, inte bara i hemmadistriktet Skåne.

"Jävlar anamma"

Även Grön ungdom stödjer Märta Stenevi. På Facebook motiverar man varför:

"Miljöpartiet är inte ett parti i kris. Men det betyder inte att allt är frid och fröjd. Vi är oroliga över låga opinionssiffror, både för partiet och för våra företrädare. Vi ser en risk i att ett bra valresultat i vår (i EU-valet) ska ge partiet ett överdrivet självförtroende, som gör att det inte tar itu med de problem som fortfarande finns.

Vi tror att Märta har den integritet, strategiska blick och det jävlar anamma som partiet behöver just nu."

Miljöpartiets kongress pågår mellan 3 och 5 maj. Förutom att välja nytt manligt språkrör och ny partisekreterare ska runt 300 motioner behandlas.