Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Arkivbild.

Strandhäll slår ifrån sig LO-kritik

Trygghetssystemen kommer att justeras i takt med den höjda pensionsåldern. Det intygar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S), som menar att det är och alltid har varit en del av Pensionsgruppens överenskommelse.

- LO är väldigt medvetna om de olika delarna och i vilken ordning de kommer – och vi har tidigare varit väldigt överens, säger Strandhäll som också sitter som ordförande i Pensionsgruppen.

Enligt överenskommelsen ska lägsta åldern för att ta ut allmän pension höjas från 61 till 62 år, och rätten att ha kvar sin anställning höjas från 67 till 68 år, år 2020.

Råder inga tvivel

LO är kritisk till att detta, som LO beskriver det, sker utan någon justering av trygghetssystemen. Det handlar till exempel om möjligheten att få a-kassa och sjukpenning längre upp i åldrarna. Enligt Strandhäll råder inga tvivel om den saken.

- Vi kommer att justera trygghetssystemen, och det kommer att börja gälla så fort det blir relevant. Men man ska komma ihåg att det som sker nästa år enbart är en höjning av lägsta åldern för att ta ut sin pension, säger hon.

- Och då ska man veta att det i dag inte är de med lägre inkomster som tar ut vid 61 år, utan oftast de som har högre inkomster.

LO är även negativt inställd till att Pensionsgruppen inte presenterar några nya satsningar för att förbättra arbetsmiljön – men det ingår också, enligt Strandhäll.

Ska vidta åtgärder

Pensionsgruppen är överrens om att så snart som möjligt vidta åtgärder inom arbetsmiljöområdet.

Därutöver har man också tillsatt en delegation för senior arbetskraft som ska komma till rätta med åldersdiskriminering.

- Det är självklart att vi också ska se till att människor har en bra arbetsmiljö, och att vi ser till att människor som vill det har en möjlighet att ställa om under arbetslivet och byta riktning, säger hon.

- Det arbetet är en del av pensionsöverenskommelsen, men också en del av januariöverenskommelsen.