Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Över 20 000 av Vattenfalls kunder i Solna och Sundbyberg har drabbats av strömavbrott. Arkivbild.

Strömavbrott berodde på sönderborrade kablar

Ett stort strömavbrott hos Vattenfall drabbade runt 25 000 kunder i Solna och Sundbyberg. Köpcentrumet Mall of Scandinavia mörklades och fick utrymmas.

Avbrottet inträffade vid klockan 12 på fredagen. Av de tusentals berörda kunderna fanns många företag. Köpcentrumen Mall of Scandinavia och Solna centrum utrymdes.

Mikael Björnér, kommunikationsansvarig för Vattenfall eldistribution, förklarar att elledningar i marken förstörts i samband med ett byggarbete i Sundbyberg.

- Det är en entreprenör som borrat på en kabel. Det påverkade det överliggande nätet, nätanläggningen i Järva, säger han.

TT: Brukar man inte veta hur kablarna ligger när man borrar?

- Jo. Alla som gräver, alla entreprenörer som gör schaktarbeten, måste veta vilka ledningar som finns innan arbetet påbörjas. Men så går det inte alltid till, säger Mikael Björnér.

Vid 16.30 var fortfarande cirka 4 000 kunder i Råsunda utan ström.

- Det är ett komplext arbete att laga en sådan här sak. Det är en stor belastning på elnätet när man kopplar in kunderna igen.

Räddningstjänsten fick in massor av samtal med anledning av strömavbrottet.

- Vi har blivit nedringda kan man säga, av folk som har fastnat i hissar och dylikt, säger Emil Skoglund, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

- Vi har inte behövt rycka ut till så många då vi prioriterat de som varit i behov av hjälp, fortsätter han.

Emil Skoglund berättar att även trafikbelysningen i området påverkades.

De äldre byggnaderna vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna drabbades också av strömavbrottet. Reservkraft gick igång snabbt och verksamheten påverkades inte alls, meddelar sjukhusets presstjänst.