UD bekräftar att en nordkoreansk diplomat är i Sverige för samtal och att USA:s Nordkoreasändebud är på väg. Arkivbild.
UD bekräftar att en nordkoreansk diplomat är i Sverige för samtal och att USA:s Nordkoreasändebud är på väg. Arkivbild.

Stor sekretess kring Nordkoreamötet i Sverige

Företrädare för USA och Nordkorea håller i helgen ett hemligt möte i Sverige. Enligt flera medier hålls mötet på en konferensanläggning utanför Stockholm, men utrikesdepartementet lägger locket på.

ANNONS
|

Högnivåmötet gäller Nordkoreas relationer till omvärlden, bland annat det kommande toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un.

På lördagen spärrade polisen av en konferensanläggning vid Mälaren nordväst om Stockholm. Sent på eftermiddagen anlände en konvoj med bilar till konferensanläggningen. En av passagerarna som steg ur var FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson, rapporterar Aftonbladet och Expressen.

UD förteget

- Det är ingenting som jag kan kommentera, svarar Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD, på frågor om plats och tidplan för samtalen.

ANNONS

Utrikesdepartementet bekräftade på fredagen att toppdiplomaten Choe Son-Hui representerar Nordkorea och är på plats i Sverige för "rundabordssamtal i mindre format" och att internationella experter ska medverka.

UD bekräftade tidigare under lördagen beskedet från USA:s utrikesdepartement om att landets Nordkoreasändebud Stephen Biegun ska till Sverige 19–22 januari för att medverka vid mötet.

- Han är på väg till Sverige för att delta i de rundabordssamtal i mindre format som vi är värd för, säger Buster Mirow Emitslöf.

Sydkorea deltar

Samtidigt rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, med hänvisning till landets utrikesdepartement, att även Lee Do-Hoon – Sydkoreas representant i frågor om säkerhetsläget på den koreanska halvön – är på väg till Sverige.

På fredagen meddelade Vita huset att USA och Nordkorea kommit överens om ett nytt toppmöte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un i slutet av februari. Var det ska ske har inte meddelats.

- Vi har kommit överens om att träffas, troligen i slutet av februari. Vi har valt ett land men vi kommer att tillkännage det längre fram. Kim Jong-Un ser mycket fram emot det, och jag också, sade Donald Trump själv till journalister på lördagen.

ANNONS

TT

Sveriges skyddsmaktsuppdrag

Sverige har en särskild roll som så kallad skyddsmakt åt flera länder som saknar diplomatisk representation i Nordkorea, bland annat USA. Sverige agerar mellanhand och tillvaratar USA:s intressen i landet.

Sverige har i sin roll som skyddsmakt åt USA i Nordkorea skapat en plattform för dialog och bidrog till att tre amerikanska fångar släpptes ur fångenskap förra våren. Då hade UD arbetat hårt med den symboliskt laddade frågan i månader, och under ett möte i Sverige med Nordkoreas utrikesminister stod den i fokus.

Inför toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un i somras spekulerades det om Sverige skulle vara värd för mötet, med tanke på skyddsmaktsuppdraget. Det hölls i stället i Singapore.

Sverige agerar också som skyddsmakt för Kanada och Australien. I uppdraget ingår att vara mellanhand i förhandlingar.

ANNONS