Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) i samtal med organisatörerna för de olika metoo-uppropen under måndagen.

Stor enighet när metoo-upprop mötte Regnér

Metoo-uppropet lever vidare. Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) har träffat flera kvinnor som skrivit på olika upprop under hösten för ett möte. Flera förslag lyftes, enigheten var stor och många branscher var samlade.

- Vi hoppas nu på en andra våg, att det händer någonting. Så jag ser fram emot att de förslag som har lyfts i dag förverkligas, säger Emma Fagervall från juristernas upprop #medvilkenrätt.

Under måndagens möte träffade Åsa Regnér kvinnor från flera metoo-upprop, bland annat skådespelare, psykologer, poliser och skolpersonal.

Upprop samlade

Nätverken fick bidra till förslag på vad regeringen och samhället kan göra i framtiden för att fler personer inte ska utsättas för sexuella trakasserier och övergrepp på jobbet, skolan eller i det privata.

- Det finns så mycket kraft, engagemang och en stark vilja. Det är kul att se att så många är engagerade och att vi tillsammans kan mobilisera någonting bra, säger Ida Kjos från #medvilkenrätt.

Uppropet som Kjos är en del av var ett av de första, tillsammans med bland annat #tystnadtagning, som dök upp under hösten och efter det följde flera branscher med sina vittnesmål.

Flera förslag

Och enigheten var stor under mötet. Förslag som togs upp rörde stärkt undervisning, inte bara på universitetsnivå utan på alla arbetsplatser och i skolvärlden, även skärpta straff och skärpt tillsyn nämndes.

Ett annat förslag som många kom in på var någon form av oberoende enhet dit personer kan vända sig anonymt om de utsatts eller för att lämna in en orosanmälan.

- Det här mötet innebär att utsatta kvinnors röster förs vidare och kanske leder till att vi faktiskt når en förändring framöver. Det är fantastiskt, säger Johanna Mannung från #teknisktfel.

Nöjd minister

Samtliga förslag ska nu analyseras av jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) som var väldigt nöjd efter måndagens samtal.

- Det som är speciellt med dessa personer är att de representerar löst sammansatta nätverk, men som har väldigt kraftfull insikt i vad som behöver göras. Jag tror att den arenan måste komma till på ett mer systematiskt sätt, säger hon.

Och förhoppningen är stor att i alla fall några av förslagen förverkligas.

- Jag tror att det kan bli så i och med att många redovisade flera förslag på samma åtgärder, trots att branscherna skiljer sig åt, säger Sofie Boström från #ickegodkänt.