Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Läkarbristen är stor, enligt Nationella vårdkompetensrådet. Arkivbild.
Läkarbristen är stor, enligt Nationella vårdkompetensrådet. Arkivbild. Bild: Erik Nylander/TT

Stor brist på läkare – miljardsatsning behövs

Tusentals läkare saknas. Och bristen kommer att bestå i minst tio år till – var fjärde läkare kommer att saknas år 2035, enligt nya beräkningar.

I primärvården saknas 3 400 specialistläkare i allmänmedicin, skriver Nationella vårdkompetensrådet i ett pressmeddelande. Enligt rådets beräkningar kommer bristen att kvarstå i minst tio år framöver.

För att komma till rätta med läkarbristen krävs en rad insatser, anser Vårdkompetensrådet. Det föreslår bland annat att staten ska skjuta till en miljard kronor årligen under fem år för att finansiera fler utbildningsplatser för specialistläkare. Rådet vill även se en nationell samordningsfunktion som kan stödja regionerna i arbetet med att nå Socialstyrelsens riktvärde om 1 100 invånare per specialist i primärvården.

"Bristen på allmänläkare ger sämre tillgänglighet för patienterna och påverkar arbetsmiljön för medarbetarna i primärvården negativt. Det blir en ond spiral för såväl vårdpersonal som patienter. Våra förslag på åtgärder ökar förutsättningarna för bättre arbetsmiljö och tillgänglig vård för patienterna", står det i pressmeddelandet.