Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Arkivbild.
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Stockholm börjar testa nya grupper

Region Stockholm är på väg att kunna erbjuda drygt 40 000 coronatester per vecka. Med den kapaciteten kommer även personer i kategorin " övrig samhällsviktig verksamhet" att börja testas, enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

ANNONS

Enligt Folkhälsomyndighetens prioritering för provtagning för virussjukdomen covid-19 ska i första hand provtas patienter i behov av inneliggande vård, eller de som tillhör någon riskgrupp. I andra hand provtas personal inom sjukvård och omsorg.

Den ökade provtagningskapaciteten i Region Stockholm innebär nu även kategori tre ska börja testas. Där ingår personal inom övrig samhällsviktig verksamhet, och det är upp till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och länsstyrelsen att peka ut vilken ordning dessa personer ska testas.

– Vi kan inte säga exakt vilka personalgrupper det kan röra sig om, säger Björn Eriksson till TT i samband med en pressträff.

ANNONS

Läkare avgör

Det är inte heller klart när regionen når kapacitetstaket på över 40 000 provtagningar i veckan.

För att kunna blir testad som en kategori tre-person krävs att en läkare först i en medicinsk bedömning fastställt att provtagning ska ske. Björn Eriksson råder personer som känner sig sjuka – och tror sig ingå i kategori tre – att ringa till husläkare eller vårdcentral om man känner sig sjuk och misstänker coronasmitta.

– Man kan kolla med sin arbetsgivare om man tillhör kategori tre, säger Björn Eriksson.

Plötslig uppgång

MSB har gett Folkhälsomyndigheten en prioriteringslista över vilka som bedöms ingå i övrig samhällsviktig verksamhet. Det handlar i runda tal om 150 000–200 000 personer, enligt MSB.

Efter att under en längre tid antal virusvårdade patienter på sjukhus minskat, skedde en liten uppgång på tisdagen.

– Vi hoppas att det är tillfälligt och inte beror på att folk blivit sämre på att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Björn Eriksson.

I gruppen "övrig samhällsviktig verksamhet" (den tredje kategorin) ingår bland annat de som arbetar inom eldistribution, energigasförsörjning, dricksvattensförsörjning, avlopp, lufttrafik, sjöfart, järnväg, väg, räddningstjänst, alarmeringscentraler som betjänar räddningstjänst, polis, omsorg och hälso- och sjukvård.

Dessutom ingår personal inom kriminalvård, Migrationsverkets förvar, tillverkningsindustri av sjukvårdsmaterial och medicintekniska produkter, särskilda persontransporter, färdtjänst och skolskjuts, postutdelning samt grossistverksamhet och livsmedelsdistribution.

Källa: MSB

ANNONS