Jenny Madestam, statsvetare som är verksam som universitetslektor vid Stockholms universitet. Arkivbild.
Jenny Madestam, statsvetare som är verksam som universitetslektor vid Stockholms universitet. Arkivbild.

Statsvetare: Logiskt att V vill ha köttben

Vänsterpartiet har bra skäl för att både släppa fram och stoppa en S-regering. Släpps den fram växer utrymmet till vänster för V som kan expandera, och stoppas den så visar partiet sin makt. Men om det blir extraval riskerar partiet att straffas, anser statsvetare.

ANNONS
|

Politiken i uppgörelsen mellan S, MP, C och L ligger väldigt långt ifrån Vänsterpartiets, och det gör att det vore helt logiskt för partiet att stoppa en S- och MP-regering, förklarar Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

- Men om de släpper fram regeringen så uppstår ett stort utrymme till vänster om regeringen, eftersom den är orienterad mer till höger. Det ger V ett stort utrymme att expandera, säger han.

ANNONS

V kan välja

V har helt enkelt ett läge där de kan välja – stoppa, och visa sin makt och ilska, eller släppa fram – förmodligen under kraftiga protester och med skarpa markeringar – och växa rejält.

- Det finns två logiska vägar för V. De uppfattar överenskommelsen som förödmjukande, och då kan de rösta nej och låta det gå till en fjärde omröstning. Då riskerar de att få ett ännu sämre regeringsalternativ, men jag är inte säker att det behöver gå så långt, säger Tommy Möller.

Att det nu börjar dyka upp uppgifter om att V överväger ett nej är inte ologiskt, anser Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

- Det kan ju vara rationellt för Vänsterpartiet att nu skramla till och säga "Herregud, vi vill också ha ett köttben här, vi tänker inte gå lottlösa ur detta."

ANNONS

Ett hot om att rösta nej skulle på så vis kunna fungera som en förhandlingsstrategi i förhoppning om att de fyra partierna som kommit överens går med på att göra sakpolitiska eftergifter till V, säger Ekengren Oscarsson. Frågan är bara hur S, MP, C och L skulle kunna gå till väga för att blidka V.

- Det får inte framstå som att L och C ger något till Vänsterpartiet, det skulle inte fungera.

Extraval om V säger nej

Statsvetaren Jenny Madestam anser att ett nej från Vänsterpartiet lär motiveras ideologiskt, men påpekar att partiet sannolikt även hyser förhoppningar om effekterna av ett sådant beslut.

- Konsekvensen skulle ju då troligen bli ett extraval och då tänker man att man skulle kunna vinna på det genom att exempelvis besvikna S-väljare går över till V, säger hon till TT.

SD också blockerade

- SD vill gärna ha extraval, dokumentet som M förhandlat fram med L och C blockerar SD på samma sätt som uppgörelsen mellan S, MP, C och L blockerar V, säger Tommy Möller.

ANNONS

Han tror att det kan göra att SD skulle kunna stoppa även en M- och KD-regering. Då kan det bli fråga om nyval, om inte andra lösningar plötsligt uppenbarar sig.

- Om V skulle landa i ett nej så är det inte säkert att det skulle gå så långt som till extraval. Jag har varit inne på att S och M skulle kunna tänkas göra upp då, men där är vi inte ännu, säger Tommy Möller.

Om ett nej från V i slutänden skulle innebära ett extraval finns risken att partiet hamnar i en svår situation, spår Madestam.

- Då skulle det kunna bli Vänsterpartiet som sitter med Svarte Petter på hand och beskylls för att vara den aktör orsakat ett extraval.

- Utifrån ett socialdemokratiskt perspektiv skulle ett nej inte bara innebära att demokratin utsätts för en väldig prövning, utan också att SD:s inflytande ökar oavsett om det blir en regering ledd av Kristersson eller ett extraval.

ANNONS

Liberalernas partiledare Jan Björklund kommenterade uppgifterna om V:s funderingar under L:s partiråd, och varnade för att V släpper fram en högerregering om de nobbar S och MP.

TT

ANNONS