Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statsvetaren Jenny Madestam. Arkivbild.

Statsvetare: Läget i partiet är kritiskt

Liberalernas petning av sitt toppnamn till EU-valet var förhastat, anser statsvetaren Jenny Madestam. Hon säger att läget i partiet är "enormt kritiskt" och att Liberalerna skulle kunna mista sina två mandat i EU-parlamentet.

Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, ser Liberalernas agerande som ett led i en "väldig nervositet" som finns i partiet just nu, och att man också stirrat sig blind på den senaste tidens svaga opinionssiffror.

- Jag är inte så säker på att man hade behövt hantera det på det här viset i förhållande till vad väljarna gör för bedömning. Men det rör sig om riskminimering inför EU-valet, säger hon.

För bråttom

- Man har haft lite för bråttom. Man skulle våga haft lite is i magen, men när partierna blir stressade och upplever sig vara i en kris agerar de ofta på det här sättet.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, kallar det inträffade "djupt olyckligt" för Liberalerna.

- Väldigt mycket har gått fel väg för dem på sistone. Det kommande EU-valet blir oerhört viktigt för dem, eftersom de har profilerat sig som ett Europaparti och det mest EU-vänliga i svensk politik.

Jenny Madestam pekar på att Cecilia Wikströms styrelseuppdrag har varit kända länge, och att det heller inte är ovanligt att politiker har sidouppdrag som drar in mycket pengar. Hon tror inte heller att partiets väljare störs så mycket av dubbla ersättningar.

- De har en syn på att höga uppdrag också ska löna sig. Politiskt är det också en av Liberalernas kärnpunkter. Om uppdragen skulle kunna innebära en intressekonflikt är det förstås något helt annat, men man borde kunnat diskutera det med Wikström på ett mindre konfliktbetonat sätt.

Svår att ersätta

Madestam kallar Cecilia Wikström "kunnig, insatt och erfaren", och vet inte vem som skulle fylla hennes plats.

- Det här är inga frågor som vilken politiker som helst kan. Har man dessutom varit parlamentariker länge har man ett enormt försprång i debatten.

Även kontroversen kring riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahls lägenhetsaffär har skadat partiet.

- Hennes eget distrikt har dessutom förklarat att de saknar förtroende för henne. Och har man inte med sig sitt eget hemmagäng, då har man stora bekymmer. Det är förvånande att hon inte lyssnar på det.