Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jenny Madestam. Arkivbild.

Statsvetare: Ansvaret läggs på Löfven

Centerpartiet och Liberalerna är beredda att släppa fram en S-ledd regering – om partierna får igenom en diger kravlista. Utspelen lägger nu ansvaret på S-ledaren Stefan Löfven, säger en statsvetare.

- Han får Svarte Petter. C och L kan säga att de gjorde vad de kunde, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola.

- Det gör också att vi kanske hamnar i ett läge där Ulf Kristersson (M:s partiledare) skulle röstas fram av C och L för att man då kan argumentera att "vi har försökt allt annat, det går inte".

Flera kravlistor

Jenny Madestam säger att förutom kraven från C och L så kommer även MP att komma med en kravlista.

- Och sannolikt även V. Det säger ju sig själv att de sakerna inte kommer att gå ihop. Ett alternativ är att det blir en rejäl förhandling.

TT: Hur långt är Stefan Löfven beredd att gå?

- Jag tror att han är beredd att gå ganska så långt. Men problemet är att han måste ha med sig sitt parti. Om han kommer sätta sig i en förhandling utifrån de kraven vi nu vet så är det stor risk att gamla höger/vänsterkonflikter i partiet väcks till liv igen.

Jenny Madestam säger att om S skulle göra en rejäl högergir så skulle det sannolikt leda till att partiet blöder ännu mer till vänster.

Nytt politiskt landskap

Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att främst C, men även L, nu har insett att det är de som sitter på makten. Han säger att det handlar om ett nytt politiskt landskap i Sverige där varje process kräver sina steg och man vet inte var det slutar.

- Man kan inte tänka ut det här i förväg utan man måste pröva sig fram. Efter varje steg får man känna efter. Nu måste S känna efter: kan vi leva upp till det här, spränger vi partiet?