Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar mandatperiodens sista vårproposition under en pressträff i Rosenbad i Stockholm.
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar mandatperiodens sista vårproposition under en pressträff i Rosenbad i Stockholm.

Stark ekonomi bäddar för vallöften

Svensk ekonomi är stark och finansminister Magdalena Andersson (S) ser goda möjligheter för vallöften. Men regeringens egen expertmyndighet varnar för att det saknas miljarder.

ANNONS

Högkonjunkturen sätter tydliga spår i Magdalena Anderssons sista budget före valet i september. Tillväxten rullar på, sysselsättningen är den högsta som EU har uppmätt och statsskulden är den lägsta sedan 1970-talet.

Samtidigt pekar finansministern ut välfärden som en stor utmaning de närmaste åren.

Det måste byggas många förskolor, skolor och äldreboenden i takt med att det blir fler barn och fler äldre. Bara att upprätthålla den välfärd som finns i dag beräknas kosta minst 20 miljarder kronor. Trots det räknar regeringen med att välfärden både ska kunna upprätthållas och stärkas utan skattehöjningar.

ANNONS

"Många miljarder saknas"

Men Urban Brusewitz, generaldirektör för statliga Konjunkturinstitutet (KI), varnar för ett budgethål. Han bedömer att det saknas i runda slängar drygt 20 miljarder kronor i åtstramningar eller skattehöjningar för att finanserna ska gå ihop 2019 och 2020. Utan åtgärder kommer regeringen antingen missa det nya överskottsmålet eller tvingas acceptera minskad personaltäthet i offentlig sektor, enligt KI-chefen. Orsaken är just demografin, att de unga och äldre blir så många fler.

Därför anser KI att vallöften ska finansieras krona för krona. Men finansministern tycker att det är "lite märkligt".

- Vi har ganska stora marginaler till det nya överskottsmålet, i alla fall i slutet av prognosperioden, så där finns ett reformutrymme. Men det är ganska tajt under 2019, säger Magdalena Andersson.

Räknar olika

Att KI och regeringen har så olika syn på hur mycket pengar som finns att spendera beror på att man har olika sätt att räkna på, enligt finansministern.

Exakt hur stort reformutrymme som finns till vallöften vill Magdalena Andersson inte svara på. Hon vill först invänta nya, uppdaterade prognoser för statsfinanserna i slutet av sommaren.

ANNONS

Men vallöften har redan börjat levereras. Förutom minst 20 miljarder kronor mer till välfärden har Socialdemokraterna lovat att sänka skatten för pensionärerna till 2020, vilket kan kosta åtta miljarder kronor, och att se till att antalet anställda inom polisen ökar från 30000 till 40000 senast år 2024. Försvaret väntas också behöva många fler miljarder, även om S inte har utfärdat några löften på det området ännu.

Dessutom har S ett gammalt vallöfte om att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Än så länge är det målet långt ifrån uppnått.

"Valupptakt"

Banken SEB:s prognoschef Håkan Frisén anar valstrategi i Anderssons budget.

- Det är en blandning av valupptakt och samtidigt ett försök att spara de allra starkaste korten till ett mera strategiskt läge i valrörelsen, säger han.

Frisén räknar med mer offensiva satsningar på välfärd och kommuner i valplattformen, som kommer att presenteras när valrörelsen har kommit igång på allvar. Enligt Frisén är regeringens syn på ekonomin i år kanske något mer positiv än hos de flesta bedömare, inklusive SEB:s ekonomer.

ANNONS
TT

Fakta: Nyckeltal i tabell

Nyckeltal 2017 2018 2019 2020

Källa: Regeringen

ANNONS