Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera äldre, framför allt kvinnor, har blivit utsatta för stöld- eller stöldförsök under helgen. Arkivbild.

Stöldvåg i helgen mot äldre i södra Sverige

Många äldre har utsatts för stölder senaste tiden i södra och västra Sverige. På söndagen drabbades gamla på flera orter, bland annat en kvinna i 95-årsåldern i Kalmar.

På lördagen gick polisen i region Väst ut och varnade äldre kvinnor efter att tre fall av stöld- och stöldförsök inträffat. Under söndagen har äldre utsatts i Vara, Ronneby, Halmstad, Skara och Kalmar.

Nu uppmanar även polisen i region Syd äldre att inte öppna dörren när okända ringer på.

- Vi ser ett mönster som går igen på många håll där äldre, framför allt kvinnor, utnyttjas för sin vänlighet. Det är hemskt på alla sätt, säger Fredrik Bratt, presstalesperson vid polisen i region Syd.

Många utsatta

Exakt hur många som drabbats av åldringsbrott i södra Sverige den senaste tiden kan polisen inte svara på.

- Men det är ganska många. Så pass många att det är tillräckligt för att vi måste uppmärksamma allmänheten och äldre, säger han.

Det vanligaste är att en eller två yngre kvinnor ringer på dörren och frågar efter ett glas vatten, om de får låna toaletten eller uppger att de är från hemtjänsten. När de väl är inne själ de framför allt smycken.

- De är väldigt listiga och framfusiga som gör att de lätt hamnar i lägenheten och då kan även ytterligare en ta sig in efteråt utan att den äldre märker det, säger Bratt.

Svårlösta brott

Men brotten är svåra att lösa för polisen, även om vissa har stoppats. Signalementen är få och när polisen väl informerats har brottet redan skett.

- Det kan dröja ett tag innan de äldre hör av sig för att man inte märker stölden direkt. Vissa skäms också vilket gör att det dröjer innan de vågar berätta för anhöriga och polisen.

Enligt Bratt behöver polisen få information om stöld- eller stöldförsök så fort som möjligt.

- Misstänker man att någon form av stöldbrott är i görningen ska man ringa 112. Det är svårt att fånga personerna annars.