SD:s Kent Ekeroth kommer nu uppmanas av partiet att lämna riksdagen. Arkivbild.
SD:s Kent Ekeroth kommer nu uppmanas av partiet att lämna riksdagen. Arkivbild.

Står domen fast vill SD kasta ut Ekeroth

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) döms för ringa misshandel – en dom som han tänker överklaga. Men det är tveksamt om hovrätten kommer att pröva domen. Om den står fast tänker Sverigedemokraterna uppmana Ekeroth att lämna riksdagen.

ANNONS
|

På Facebook skriver Kent Ekeroth att domen är felaktig och att han kommer att överklaga. Han tycker inte att åklagaren motbevisade att det var en nödvärnssituation.

Men eftersom att det rör sig om ett ringa brott krävs prövningstillstånd för att hovrätten ska ta upp målet. I det här fallet är det tveksamt om hovrätten kommer att ge prövningstillstånd, men det finns öppningar, enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem.

- I den del domstolen har avfärdat Ekeroths invändning om det putativa nödvärnet, det han själv har uppfattat, där kan man tänka sig att hovrätten skulle kunna finna utrymme. Men det är absolut ingenting säkert. Det är tvärtom så att det mesta talar för att bötesdomen kommer att stå sig, säger han.

ANNONS

Ekeroths advokat Johan Eriksson har fått i uppdrag att överklaga.

- Man ska känna sig helt övertygad om att en person är skyldig, gör man inte det så ska man frikänna. Den samlade bilden är att det är rätt svårt att veta vad som faktiskt hände, säger Eriksson.

Att Ekeroth haft livvakter med sig talar till hans fördel, enligt Johan Eriksson.

Uppmanas lämna uppdrag

Sverigedemokraternas partiledning var i kontakt med Kent Ekeroth på tisdagskvällen. Då klargjorde de hur de tänkte agera vid en fällande eller friande dom.

- Vi kommer att uppmana Kent till att lämna sin plats i justitieutskottet. När domen vinner laga kraft kommer vi att uppmana honom till att lämna riksdagen helt och hållet. Om det blir ett annat utfall får vi ta en ny diskussion, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson till TT.

Inte överraskande

Mattias Karlsson tycker inte att det är överraskande att Kent Ekeroth fälls. Rättsläget har enligt honom varit oklart och rättsexperter har gissat olika. Men SD har en strikt policy gällande våldsbrott, säger Karlsson.

ANNONS

- Jag beklagar att det ser ut som att hans karriär slutar på det här sättet. Som gruppledare finns det inget alternativ. Vi måste ställa mycket hårda krav på våra företrädare. Det här är ett fall där man inte längre kan företräda SD.

Att ha en företrädare som är dömd för ringa misshandel är "inte bra", enligt Mattias Karlsson.

- Samtidigt tror jag att vad enskilda företrädare gör och inte gör har mindre betydelse för väljarna än vad partiet samlat gör och vad partiledningen hävdar för typ av policy.

Får böta 38400 kronor

Kent Ekeroth döms för ringa misshandel till 60 dagsböter á 640 kronor, sammanlagt 38400 kronor. Han ska också betala rättegångskostnader på 30300 kronor, och 800 kronor till brottsofferfonden.

Tingsrätten tyckte att offrets berättelse var trovärdig och de vittnen som fanns på platsen kunde styrka den misshandlade mannens version av händelseförloppet.

ANNONS
TT

Fakta: Kent Ekeroth

Kent Ekeroth, född den 11 september 1981 i Malmö, är utbildad civilekonom vid Lunds universitet.

Sedan 2010 sitter han som ledamot i Sveriges riksdag för Sverigedemokraterna.

Han har flera gånger kritiserats för kontroversiella uttalanden och ageranden. Bland annat var han en av tre ledande SD-politiker i den så kallade järnrörsskandalen då de under en utekväll 2010 förolämpade flera personer, bland andra komikern Soran Ismail, med rasistiska och sexistiska glåpord.

Vanligtvis sitter Ekeroth i riksdagens justitieutskott, men precis som efter järnrörsskandalen har han nu tagit en timeout från rollen. SD:s partistyrelse har redan valt att peta honom från uppdraget som internationell sekreterare.

Fakta: Detta har hänt

Misshandeln ägde rum i en krogkö i centrala Stockholm i november 2016. En övervakningskamera fångade händelsen och visar hur Ekeroth blir nekad inträde till nattklubben och hur han sedan hamnar i bråk på vägen därifrån.

Under rättegången sade Ekeroth, som nekar till brott, att någon skrek glåpord mot honom från kön när han gick förbi. Enligt honom har en person uttalat dödshot och riktat ett slag mot Ekeroth varpå han slagit tillbaka med en örfil.

Sex vittnen hördes i tingsrätten och ingen av dem såg eller hörde mer än ett slag. Dödshotet är det heller ingen som har hört.

ANNONS