Spaning bedrivs mot misstänkt terrorcell

ANNONS
|

EnligtDagens Nyheterbedriver Säkerhetspolisen en spaning mot en misstänkt terrorcell i Sverige.

Tidningen kan avslöja att minst två personer i hemlighet pekas ut som kopplade till planeringen av ett terrordåd.

Enligt tidningen fattades beslutet om spaningsåtgärder i mitten av maj. Arbetet ska bedrivas vid enheten för ideologiskt motiverade aktörer (IMA), en del av Säkerhetspolisens arbete för kontraterrorism.

"Svårt att kommentera uppgifterna"

– Tyvärr är det svårt för mig att kommentera de här uppgifterna. Frågor om våra operativa åtgärder är svårt för mig att gå in på, då riskerar vi att gå i vägen och förstöra vår operativa verksamhet. Det ligger i sakens natur att inte gå ut och berätta om våra operativa åtgärder, så jag kan inte bekräfta eller dementera de här uppgifterna, säger Simon Bynert, pressekreterare vid Säkerhetspolisen.

ANNONS

LÄS MER:De föll offer för terrordådet

Hur är hotnivån mot Sverige?

– Det jag kan säga är att terrorhotnivån mot Sverige ligger på en förhöjd nivå, där den legat ganska många år, det ligger på en trea på en femskalig nivå.

Simon Bynert vill inte kommentera DN:s uppgift om att två personer ska ha pekats ut som kopplade till planering av ett kommande terrordåd.

Spaning aktiv nu

Dagens Nyheter uppger att det rör sig om en underrättelseoperation, det vill säga att utredningen befinner sig i ett tidigt skede. Misstankarna behöver stärkas innan en eventuell förundersökning kan inledas eller gripanden kan ske. DN har tagit del av ett "hemligt Säpodokument" där spaningen mot en av personerna beskrivs. Exakt vad det är för typ av dokument beskrivs dock inte vidare men idokumentet ska det, enligt tidningen, framgå spaningens metoder, vem den riktas mot och under vilken period den ska gälla. Dessutom deklareras orsaken till varför en av personerna är intressant:

”Underrättelseinformation gör gällande att [personen] kan misstänkas för inblandad i planeringen av terrorattentatet.”

Tidningen skriver att spaningen är aktiv just nu och ska bedrivas för att "förebygga och förhindra terrorism".

Tidigare attacker

Den 7 april tidigare i år skakades Stockholm av ett misstänkt terrordåd då en kapad lastbilrammade en folksamling på Drottninggatan i centrala Stockholm. Lastbilen körde längs med Drottninggatan innan den körde in vid entrén till Åhléns.

ANNONS

Fem personer dog i attacken och 15 personer skadades vid det misstänkta terrordådet.

För drygt en vecka sedan skakades Manchester av ett attentat på en popkonsert. 22 personer dog och hundratals personer skadades.

I samband med händelsen uppgav Säpo att de noga följde utvecklingen efter dådet.

– Hotet mot Sverige är fortsatt högt. Det har blivit ett nytt normalläge i Europa där vi har sett att många attentat händer snabbt med förhållandevis enkla medel, utan någon omfattande planering och ofta utförs av en ensamagerande gärningsman. Det gör dessa individer svåra att upptäcka och stoppa, sa Anders Thornberg enligt ett pressmeddelande från Säpo.

Fakta: Terrordåd med fordon

Mars 2017: Attentat vid brittiska parlamentet i London, där en man vansinneskör med lastbil. Sex döda inklusive attentatsmannen. En skadad kvinna avlider dagen före attacken i Stockholm.

December 2016: Tolv döda när en lastbil ränner in i folkmassan på en julmarknad i Tysklands huvudstad Berlin. Gärningsmannen skjuts ihjäl av italiensk polis efter att ha jagats i flera länder.

Juli 2016: 84 människor mister livet när en lastbil kör rakt in i en folksamling på strandpromenaden i Nice i Frankrike. IS tar på sig dådet.

April 2009: En man kraschar sin bil efter att ha kört in i en folkmassa i Apeldoorn i Nederländerna. Med bara några meter missar han en buss där dåvarande drottning Beatrix och andra medlemmar av kungliga familjen befinner sig. Fem döda.

Fakta: Ett tidigare dåd i Stockholm

I december 2010 sprängde en ensam man, Taimour Abdulwahab, en kroppsbomb på Bryggargatan helt nära Drottninggatan i Stockholm, mitt i julruschen.

Han själv blev den ende som dödades i attentatet – vilket var ren tur.

Han hade också lämnat sin bil med sprängämnen på en annan tvärgata till Drottninggatan. Ingen laddning detonerade där.

Taimour Abdulwahab hade ett id-kort utfärdat i belgiska Liège.

ANNONS