Ett föräldrapar, som hade åtalats för att ha vållat sitt fem veckor gamla spädbarns död, frias på alla punkter av Kristianstads tingsrätt. Arkivbild.
Ett föräldrapar, som hade åtalats för att ha vållat sitt fem veckor gamla spädbarns död, frias på alla punkter av Kristianstads tingsrätt. Arkivbild.

Spädbarn dog – föräldrarna frias

Ett föräldrapar misstänktes för att ha vållat sitt fem veckor gamla spädbarns död. Under torsdagen friades paret på samtliga punkter av Kristianstads tingsrätt.

ANNONS
|

När flickan dog i september förra året hade hon spår av våld mot både huvud och kropp, bland annat mer än 20 revbensfrakturer. Läkarna misstänkte att flickan misshandlats och larmade polisen, som senare grep föräldrarna på sjukhuset.

Föräldrarna, som båda är under 25 år, stod åtalade för synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Åklagaren hade påstått att dottern blivit misshandlad i hemmet av endera eller båda föräldrarna, och att de orsakade hennes död genom att inte i tid ta henne till adekvat vård.

Våld ej bevisat

Under torsdagen beslöt Kristianstads tingsrätt att fria föräldrarna på samtliga punkter.

ANNONS

I domen skriver tingsrätten att man inte anser att det är uteslutet att dotterns blåmärken och revbensfrakturer uppkommit på annat sätt än genom annans våld. Man anser även att det kommit fram uppgifter som tyder på att det inte märktes på dottern att hon hade ont på grund av revbensfrakturerna.

Eftersom det inte är bevisat att våld förekommit kan föräldrarna inte heller dömas för att inte ha skyddat sin dotter.

Släpptes ur häktet

Efter att rättegångsförhandlingarna avslutades i början av juli släpptes paret ur häktet, vilket försvaret redan då tolkade som att en friande dom var att vänta.

- Domen är välformulerad och låg i linje med förväntningarna. Min klient har naturligtvis varit spänd inför domen och när jag nyss pratade med henne lyssnade hon mest på vad jag hade att säga. Men hon är säkert glad över utgången, säger mammans försvarsadvokat Torgny Dahlberg till TT.

- Min klient har stängt av sin telefon så jag har inte kunnat nå honom, men han är säkert glad, säger pappans försvarsadvokat Niclas Larsson.

ANNONS
TT

Fakta: Anmälningar har ökat

Antalet anmälningar om misshandel av de minsta barnen har ökat stadigt under de senaste åren. 2016 polisanmäldes 4251 fall av misstänkt våld mot barn som är sex år eller yngre, jämfört med 1350 polisanmälningar för tio år sedan.

ANNONS