Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sopåkarna gick ut i vild strejk i onsdags. Men ännu har inga sopberg uppstått i Stockholm.

Sopor hämtas trots fortsatt strejk

Sophämtningen i Stockholm fortsätter – trots strejk. Sopbergen har i stort uteblivit men nycklarna ställer till problem.

Omkring 25 sopbilar är ute på Stockholms gator under söndagen trots att 50 av sopåkarna på företaget Reno Norden fortsätter sin vilda strejk.

De har strejkat utan fackligt tillstånd sedan i onsdags vilket satt extra press på sophanteringen i länet. Missnöjet rör sänkta löner och en nyckelinventering som Reno Norden vill göra.

"Inte lätt att identifiera"

De tjocka nyckelknipporna som går till olika soprum är inte märkta och i stället har enskilda sopåkare suttit inne på kunskapen. Arbetsgivaren har velat registrera detta så att alla anställda ska kunna ta del av informationen. Men då har sopåkarna sagt nej.

I stället har Reno Norden fått ta in personal från underentreprenörer och bemanningsföretag som inte har kunskapen.

- Det trixiga är i fastigheter där vi behöver komma in, vi har ju nycklar med oss ut när vi kör men det är inte lätt att identifiera varenda nyckel, säger Katarina Johansson på Stockholm vatten och avfall.

Men sopbergen har uteblivit.

- Jag har bara haft ett sådant och det var ett stort hotell inne i stan, säger Katarina Johansson.

Villaägare kan pusta ut

Från onsdag till fredag har 820 reklamationer kommit in av 23 400 hämtningar. Alla villor där soptunnor står ute får sannolikt sina kärl hämtade. Extra sopbilar står redo att enbart hantera reklamationer och enhetschefen uppmanar allmänheten att höra av sig om deras sopor inte hämtats.

- Där det är nycklar och koder behöver vi hjälp eftersom det är ny personal, säger hon och tillägger att kundtjänsten håller öppet extra på söndagen.

Stockholm stad har bemannat upp och kundtjänsten håller extra öppet.

Nu efterlyser man att Reno Norden tar fram en plan för den kommande veckan.

"Kommer ta längre tid"

- VI utgår från att situationen är oförändrad när det gäller den här vilda strejken och då måste man ta fram en plan. På måndagen är det nya hämtningar som ska utföras. Självklart kommer det att ta längre tid och våra sopbilar kommer att vara ute längre på dagarna, säger Katarina Johansson.

Sopdebaclet innebär inga extra kostnader för staden, enligt Johansson. Men nu vill hon se att Reno Norden klarar av sitt uppdrag. Att ta in någon ny entreprenör är i dagsläget inte aktuellt.

- Vi ställer krav på att vi har en entreprenad som fungerar och om den inte fungerar måste vi titta på andra lösningar. Men vi är inte där än, säger Katarina Johansson.