Barn leker i det kurdiskkontrollerade lägret al-Hol i nordöstra Syrien. Arkivbild.
Barn leker i det kurdiskkontrollerade lägret al-Hol i nordöstra Syrien. Arkivbild.

Sommarhettan kan drabba barnen i IS-lägret

Sommarhettan kan i värsta fall bli dödlig för de barn som sitter i läger i Syrien, enligt Rädda Barnen som kräver att de svenska barnen tas hem. Statsminister Stefan Löfven (S) säger att regeringen jobbar med frågan dagligen — men att det inte finns en enkel lösning.

ANNONS
|

Den ihållande värmen har kommit till det kurdiska lägret al-Hol i nordöstra Syrien där svenska IS-anhängare hålls, vissa av dem tillsammans med sina barn, i tält utan luftkonditionering. Den genomsnittliga maxtemperaturen i juni ligger runt 35 grader, enligt Meteorologiska världsorganisationens (WMO) statistik.

Juli och augusti är ännu varmare med temperaturer på uppemot 40 grader i genomsnitt.

Kan innebära livsfara

Rädda Barnens Sverigechef Ola Mattsson säger att sommarmånaderna kan bli särskilt svåra för barnen, eftersom det finns problem med både vatten, sanitet och tillgången till sjukvård. Situationen förvärras av att barnen i regel är undernärda.

ANNONS

- Vi är väldigt oroliga inför sommaren och de höga temperaturer som väntas där. Om du redan är undernärd och har ett svagt allmäntillstånd, eller enbart har tillgång till vatten som kan vara förorenat som i det här fallet, så innebär det i princip livsfara, säger Mattsson.

- Av de barn som vi har hört om hittills har i princip alla haft diarréer, vilket innebär att de är extra känsliga för uttorkning.

"Har gått för långsamt"

Utrikesdepartementet kan inte svara på TT:s fråga om hur många barn till svenska föräldrar som finns i läger i Syrien. Rädda Barnen hänvisar till medieuppgifter om 60-80 svenska barn. Organisationen vill att regeringen gör mer för att få hem dem, oavsett om det innebär att föräldrarna i så fall måste följa med.

Ola Mattsson säger att föräldrarnas eventuella brott i så fall kan utredas i Sverige, och att utredningar om huruvida föräldrarna ska skiljas från sina barn har bättre förutsättningar om de genomförs på hemmaplan.

ANNONS

- Vi tycker att det finns mer att göra, vi tycker att det har gått för långsamt, och vi kan bara jämföra med att andra stater snabbare har kunnat ta hem barn och mödrar, säger Mattsson.

- Vår utgångspunkt är att barnen är de som staten har ett särskilt ansvar för, och därför måste staten göra allt den kan för att de ska komma hem.

Löfven: Arbetar med frågan

Statsminister Stefan Löfven (S) säger till TT att frågan om de svenska barnen hanteras på daglig basis, och att regeringen för diskussioner med kurdiska myndigheter och även andra aktörer om hur det ska gå till.

- Man måste kunna identifiera och veta exakt vilka individer det här är. En del av barnen har föräldrar som med stor sannolikhet har begått brottsliga handlingar, så det är inte bara för Sverige att hämta hem barn. Det är väldigt komplext, men vi arbetar med frågan varenda dag, säger Löfven som också betonar att några barn har kunnat återvända.

ANNONS

- Sedan har vi också några barn ytterligare som är föräldralösa. Barnen bryr vi oss verkligen om, men det finns ingen lätt lösning, det finns inte endast en lösning på problemet utan det måste hanteras individuellt i de olika fallen, säger han.

TT

Fakta: IS-anhängare från Sverige

Omkring 300 personer har sedan 2012 rest från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i regionen, främst terrororganisationen IS. Cirka hälften av dem har återvänt. Hur många som är kvar i konfliktzonen finns det inga säkra siffror på. Inte heller hur många som är döda.

Det finns heller inga bekräftade uppgifter på hur många barn med svensk anknytning som befinner sig i konfliktzonen. Hjälporganisationer på plats i nordöstra Syrien uppskattar att det i lägret al-Hol skulle kunna röra sig om uppåt ett 80-tal barn.

Sju föräldralösa barn kunde lämna al-Hol i maj och resa tillbaka till Sverige efter förhandlingar mellan svenska och kurdiska myndigheter.

Omkring 800 syriska kvinnor och barn kommer att släppas från al-Hol i Syrien, meddelade kurdiska myndigheter nyligen.

Kurdiska myndigheter har uppmanat västländer att ta tillbaka medborgare som rest till Syrien för att ansluta sig till IS, och deras anhöriga som också befinner sig där.

Källa: Säpo, AFP

ANNONS