Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Sommarfällan: Hudsjukdomen kan ge svår smärta

Lime-, citronjuice, eller lemonad är några av de drinkar som kan orsaka utslag om man får det på huden och samtidigt vistas i solen. Sjukdomen kallas phytophotodermatitis. – Även om det kan vara ilsket smärtsamt att drabbas så läker den alltid, säger Mikael Alsterholm specialistläkare hud SU till SVT.

Många lockas av att dricka den klassiska lime- eller citronjuicen under sommarens heta dagar. Men nu rapporterar SVT att det kan finnas en risk att drabbas av mystiska hudutslag som kan ge blåsbildning eller hudirritationer, svår klåda och smärta.

Hudsjukdomen phytophotodermatitis är namnet på sjukdomen.

– Det här är en typisk säsongssjukdom. Och vi får frågor indirekt via primärvården och vårdcentraler, från distriktsläkare där man undrar vad det är för sjukdom, säger Mikael Alsterholm specialistläkare hud Sahlgrenska Universitetssjukhuset till SVT.

En av de orsaker som kan göra att man drabbas av sjukdomen är om man lyckas spilla sommardrinken, som innehåller lime eller citron, när du sitter ute i solen med bar hud.

Det kan också inträffa om man sitter ute i solen och rensar selleri och får växtsaft på händerna. Kombinationen av växtsaften och solljuset - det är det som får huden att reagera.

"Kontakta läkare"

Enligt Sahlgrenskas hudspecialistläkare Mikael Alsterholm specialistläkare kan många drabbas av sjukdomen.

– Jag gissar att det kan vara många, men det är nog en hel del som inte söker sjukvård, utan väntar en vecka tills symptomen har gått över. Det är trots allt en lindrig sjukdom, och även om det kan vara ilsket smärtsamt att drabbas så läker den alltid, säger han.

Den okända växten björnlokan kan ge samma symptom, vilket kan inträffa om man springer med bara ben genom ett buskage av björnloka i solljus.

Läkarens råd för den som drabbas: Skölj med vatten och kontakta läkare om det inte gått över efter en vecka.

– Phytophotodermatitisen kan ge en viss pigmentering efteråt, vilket är vanligt vid den här typen av hudreaktioner. Men som sagt, den är helt ofarlig, säger Mikael Alsterholm till SVT.