Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Demonstranter i tyska Stuttgart oroas för internets framtid om EU:s nya upphovsrättsregler går igenom. Arkivbild.

Snart klart för ny upphovsrätt på nätet

Nya upphovsrättsregler för internet både hyllas och sågas sedan EU-parlamentet sagt sitt.

Efter en mångårig och rejält infekterad strid sade EU-parlamentets ledamöter på tisdagen ja till de nya reglerna med god marginal, 348 mot 274.

- Det var ett bra beslut. Det här är ett steg i rätt riktning för de kulturarbetare som är så viktiga för demokratin och som i dag ser sitt hårda arbete reas ut och vinsterna hämtas hem av de stora amerikanska företagen, säger svenska ja-röstaren Jytte Guteland (S) på väg ut från plenisalen.

Också EU-kommissionen är nöjd.

"Dagens omröstning garanterar rätt balans mellan alla parters intressen – användare, skapare, författare och press – samtidigt som plattformarna åläggs proportionella åtaganden", heter det i ett uttalande från digitalkommissionärerna Andrus Ansip och Mariya Gabriel.

Tryck på Tyskland?

Därmed är förslaget i princip klubbat. Det enda som återstår är ett slutligt klartecken från EU:s medlemsländer i ministerrådet, sannolikt i början av april. Det väntas bli en formalitet med tanke på att länderna redan gett ett preliminärt ja på förhand.

Trycket lär ändå bli hårt på framför allt regeringen i Tyskland, där debatten varit extra het om förslagets paragrafer 11 och 13 (numer omnumrerade till 15 och 17).

De två paragraferna handlar om ersättning vid länkning och hur man kontrollerar att inte otillåtet material laddas upp och kallas för "länkskatt" och krav på uppladdningsfilter av kritikerna.

I Tyskland är oenigheten stor mellan ja-sägande kristdemokrater och nej-sägande socialdemokrater. Om den tyska regeringen svänger till ett nej i ministerrådet kan fortfarande upphovsrättsförslaget ändras.

"Juridisk gråzon"

Motståndarnas optimism är dock begränsad.

- Jag hoppas att man i Sverige kallar samman EU-nämnden och ger ett tydligt mandat till regeringen att säga nej till detta, men att få majoritet i (minister)rådet är betydligt mycket svårare, säger svenske ledamoten Fredrick Federley (C).

Kollegan Max Andersson, tidigare MP men nu politisk vilde och medlem i nybildade Partiet Vändpunkt, hoppas främst på en förändring på längre sikt, när och om frågan kan tas till EU-domstolen.

- Förhoppningsvis kommer uppladdningsfiltren att falla, precis som datalagringsdirektivet gjorde, när EU-domstolen får uttala sig i frågan. Men det är många år dit och till dess kommer många företag att leva i en juridisk gråzon om de inte filtrerar sina användares uppladdningar, säger Andersson efter omröstningen i Strasbourg.

Kritiska svenskar

De svenska ledamöterna är överlag kritiska till de nya reglerna. 15 av 20 ledamöter röstade nej på tisdagen, med hänvisning till paragraferna 11 och 13.

- Vi tycker självklart det är bra med en upphovsrättslagstiftning som skyddar alla de som skapar det vi läser och lyssnar på på nätet. Men det är 11 och 13 som skapar en fel balans och missgynnar den digitala miljön, säger Gunnar Hökmark (M), som hade velat se fler stödröster från svenska S.

- Hade tre svenska socialdemokrater röstat för att vi skulle behandla det i detalj så hade vi kunnat få bort artikel 11 och artikel 13.

Jytte Guteland försvarar dock sin insats.

- Det hade satt frågan i långbänk. Efter 18 års tid av arbete tycker jag att kulturarbetarna har rätt att komma framåt, säger Guteland.

Infekterad debatt

Striden om upphovsrätten har varit minst sagt infekterad, med ömsesidiga anklagelser om att ledamöterna bara driver diverse storbolags intressen – amerikanska internetjättar på ena sidan eller tyska och franska storförlag på den andra.

Tyske kristdemokraten Axel Voss, som varit ansvarig för parlamentets behandling och mordhotats på kuppen, hoppas nu på lugn och ro.

- Jag är väldigt lättad. Vi får en juridisk säkerhet och vidgar rättigheterna för användarna. Nu kan vi fokusera mer på de här punkterna och koncentrera oss på vad vi har på bordet. Det är inte så dåligt som ni tror, säger Voss i Strasbourg.