Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Snö och halka har lett till stora trafikproblem i många delar av södra Sverige. Arkivbild.

Snökaoset på väg norrut – "stanna hemma"

Snöfall och kraftig vind har ställt till det i södra Sverige. När busvädret drar norröver varnar polisen för snökaos även där. I Jämtland uppmanas invånarna jobba hemifrån under torsdagen, och Trafikverket har höjt beredskapen.

"Låt helst bilen stå".

Det är polisens uppmaning till boende i Västerbotten, Norrbotten och Västernorrland inför torsdagens förväntade snökaos. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för delar av Norrlandskusten och inre Jämtland för torsdagen. Utöver den kraftiga sydostvinden väntas stora snömängder – mellan 20 och 30 centimeter, vid kusten uppemot en halvmeter.

I kombination med kraftiga vindar finns stor risk för förrädiska snödrivor på bland annat E4.

- Det finns risk för ordentligt busväder, säger Therese Fougman, meteorolog vid SMHI.

- I och med att det kommer att blåsa kommer det förmodligen att yra omkring mycket snö med kraftig drivbildning som följd. E4 ligger ju till exempel väldigt kustnära, där brukar det kunna bli besvärligt.

Storm i antågande

I norra Lapplandsfjällen väntas dessutom en storm dra in, med vindhastigheter på i snitt 25 meter per sekund. Även för det området har SMHI lagt en klass 2-varning.

Trafikverket rekommenderar boende i Jämtland att arbeta hemifrån så långt det är möjligt, enligt länsstyrelsens hemsida. Beredskapen för snöröjning har höjts hos Trafikverket, och även hos vissa el- och telebolag i länet.

I de södra delarna av Sverige kom ett nytt nederbördsområde in under onsdagsmorgonen, och SMHI utfärdade en klass 1-varning för snöfall. När snön i stället blir till regn framåt kvällen ökar också risken för ishalka på vägarna.

- Så över till exempel inre Götaland, Halland, Bohuskusten och ner över Skåne-Blekinge kan de kalla vägytorna ställa till med bekymmer, säger Therese Fougman.

Inställda flyg

Snöfallet ställde till det för bland annat flygtrafiken, med inställda eller försenade flyg från både Arlanda och Landvetter. Även på vägarna var det rejält besvärligt på många håll, med en rad trafikolyckor.

Dessutom ställde halkan till problem för lastbilar och andra tyngre fordon, exempelvis på E6 i backen över Hallandsåsen. Vid lunchtid fastnade också ett 20-tal lastbilar i en kö i anslutning till en backe norr om västgötska Mullsjö, där riksvägarna 26 och 47 möts.

Även på höjderna runt Jönköping var vägarna oerhört hala.

- Det är ganska tung snö och ett ganska ansträngt väglag, säger Michael Simmeborn, ansvarigt befäl vid räddningstjänsten i Jönköping.

- Folk är säkert lite ovana vid halkan, så det gäller att hålla ner farten och öka avståndet. Och att ha bra däck.