Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SMHI har utfärdat en rad klass 1-varningar för snöfall runt om i Sverige. Arkivbild.

Snöfall väntas hålla i sig

Det ostadiga snövädret är här för att stanna. Hittills har stora mängder fallit och SMHI har utfärdat ett flertal varningar.

SMHI har utfärdat flera klass 1-varningar i och med ett snöfallsområde som rör sig norrut över nordvästra Svealand och södra Norrland.

- Det är halt på många håll i landet i och med de stora snömängderna. Det är alltid lurigt när blöt nederbörd faller på kalla vägar, säger Therese Gadd, meteorolog på SMHI.

Uppemot 20 centimeter

Varningarna sträcker sig från Värmland och Örebro län upp över Dalarna, Gävleborg, Västernorrland och Jämtlands län.

- Det väntas falla mellan fem och tio centimeter snö, men lokalt kan det på sina håll falla uppemot 20 centimeter, säger hon.

Under dagen väntas nederbörden förskjutas alltmer norrut och avta i Värmland och Örebro län. I Gävleborg kan det övergå till regn.

- Sedan fylls det på med snö igen under morgondagen, men i de sydligaste delarna mattas det av. Däremot blir det fortsatt snöfall i norr, säger Gadd.

Håller i sig

Och snöfallet väntas hålla i sig under helgen.

- Blickar vi framåt så blir det lite kallare i hela landet. Det drar in en del nederbörd från sydväst och det kan bli snöfall även i Götaland och Svealand.

TT: Hur långt söderut sträcker sig det?

- Inte till Skåne, men från Småland och norrut, säger Therese Gadd.

Snövädret har hittills under torsdagen orsakat en del avåkningar i områden där varningar utfärdats. Det har i sin tur medfört trafikstopp på sina håll.

Senaste tidens snösmältning och regnväder har också lett till mycket blöta marker i söder. En klass 1-varning har utfärdats för höga flöden i bland annat Halland, Skåne och Kronobergs län.