Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö. Arkivbild.
Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Smittskyddsläkare covidvarnar inför midsommar

Antalet fall av covid-19 ökar i Sverige. Smittskyddsläkaren i Blekinge varnar inför midsommarhelgen. Där har andelen positiva fall ökat från sex procent vecka 21 till 44 procent vecka 25.

"Tänk dig för inför midsommar, särskilt om du ska fira med äldre och sköra personer. Avstå om du känner dig det minsta förkyld", säger Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö i ett pressmeddelande.

Han understryker att mörkertalet kan vara stort, eftersom testning för coronavirus främst sker inom sjukvården och äldreomsorgen. På sjukhusen i Blekinge återinförs skyddsrutiner, som att personalen ska bära munskydd i patientnära vård.

Samma sak gäller i Skåne, där även besökare uppmanas bära skydd, uppger Region Skåne i ett pressutskick.

Ökning i Sverige

Förra veckan rapporterades knappt 2 200 fall av covid-19 i Sverige. Av dessa var tio procent efterregistreringar av tidigare fall. Räknas de bort ses en ökning på 37 procent förra veckan jämfört med veckan dessförinnan, enligt Folkhälsomyndigheten (FHM).

Totalt provtogs närmare 16 200 personer för covid-19 i Sverige under vecka 24, vilket är en ökning med 11 procent jämfört med vecka 23. Av dem var 13 procent positiva, vilket är en ökning jämfört med föregående veckor.

Ny omikronvariant

Antalet avlidna per vecka med covid-19 fortsätter dock att minska, och nedgången har hållit i sig sedan i slutet av februari. Förra veckan rapporterades tre personer med covid-19 som nyinlagda på IVA.

Enligt FHM är det troligt att en undergrupp till virusvarianten omikron, BA. 5, ligger bakom den ökade smittspridningen.