Det är fortsatt risk för översvämning i stora delar av landet. Arkivbild.
Det är fortsatt risk för översvämning i stora delar av landet. Arkivbild.

SMHI varnar för extrema vattenflöden

Det råder just nu ovanligt många varningar för höga vattenflöden i Sverige. Nu uppgraderar också SMHI varningarna till klass 3 i Dalarnas och Jämtlands län.

ANNONS
|

Årets rika snötäcke smälter undan allt mer, men än är inte allt borta. På SMHI:s sajt kan man tydligt se hur stora delar av landet, från Värmland till Norrbottens inland, är drabbat av högt vattenstånd. Där har SMHI gått ut med varningar för mycket besvärligt väder som beror på snösmältningen.

- Vi har ovanligt många klass 2-varningar i stora områden just nu. Senast det var i den här omfattningen var 2010, då var det också efter en snörik vinter, säger Gustav Carlsson, hydrolog vid SMHI.

ANNONS

Regn smälter snön

Under fredagen spås regn i Jämtlands och Dalarnas län som väntas smälta den sista snön i fjälltrakterna. Därför har nu SMHI uppgraderat varningarna till klass tre, vilket kan innebära extrema vattenflöden som kan medföra risk för allmänheten och störningar i samhällsfunktioner, översvämmade hus och vägar.

Så höga varningar för vattenflöden är inte vanligt i den omfattningen, säger Gustav Carlsson:

- Ett klass tre-flöde återkommer statistiskt sett vart femtionde år. Det här är ovanligt för ett så pass stort område som varningen gäller nu. Det kan hända i mycket mindre områden men då går vi inte ut med vanringar för att det är ett begränsat område.

Översvämning i Falun

I Falun riskerar vårfloden i kombination med kraftigt regn att leda till översvämning i stadens centrala delar. Floden från fjällen får Dalälven att stiga och ett kraftigt regn skulle göra att sjön Runn trycker in Faluån.

- I Torsång räknar vi med 1000– 1100 kubikmeter i sekunden. Det blir problematiskt för de som har sommarhus och hus som ligger nära till Dalälven med också de längs Runn som har bryggor och annan teknisk installation. Men också för tätorten då det stiger så mycket att Faluån däms in och går baklänges, säger kommunens vattensamordnare Jan-Åke Holmdahl, till dt.se.

ANNONS
TT

ANNONS