IS-rekryteraren Michael Skråmos barn har lämnat al-Hol-lägret. Arkivbild.
IS-rekryteraren Michael Skråmos barn har lämnat al-Hol-lägret. Arkivbild.

Skråmos barn på väg till Sverige

IS-rekryteraren Michael Skråmos barn har lämnat lägret al-Hol i Syrien, som kontrolleras av kurdiska myndigheter.

ANNONS
|

Förhandlingar har förts mellan det kurdiska självstyret och svenska utrikesdepartementet sedan en tid tillbaka. Under tisdagen var alla pusselbitar på plats och barnen lämnades över till svenska myndigheter, uppger Shiyar Ali.

- Överlämnandet gick väldigt bra. Det var inga konstigheter när alla papprena var klara.

- Vi har haft en bra dialog de senaste dagarna och veckorna. Vi var överens om att barnen är oskyldiga och borde hamna i en trygg miljö, säger Shiyar Ali.

ANNONS

Blev föräldralösa

Utrikesdepartementet kommenterar inte var barnen befinner sig.

- Vårt fokus är att bistå barnen på bästa sätt, säger Rasmus Eljanskog vid UD:s presstjänst.

De sju barnen är föräldralösa efter att Skråmo och barnens mor dödats i Syrien. Efter föräldrarnas död har släktingar kämpat för att få barnen till Sverige.

Omkring 60 till 80 barn med svensk anknytning tros befinna sig i al-Hol-lägret, dit många IS-terrorister med familjer förts.

Regeringen har kritiserats för att inte hjälpa barnen tillräckligt snabbt. Efter att ämnet tagits upp i riksdagen avvisades kritiken av utrikesminister Margot Wallström (S).

- Vi drar inte benen efter oss efter utan arbetar så fort vi kan. Men det finns ingen quick fix på det här som vissa tycks tro, sade Wallström till TT.

Många barn kvar

De kurdiska myndigheterna förhandlar med en rad länder så att fler barn kan föras ut från lägret. Hur många ärenden som är i gång som rör barn med svensk anknytning vill Sverigerepresentanten för det kurdiska självstyret inte kommentera.

ANNONS

- Vi kommer att jobba vidare även med andras barn. Barn är oskyldiga och ska få hjälp. Sedan har vi annat att ta itu med – att ställa de skyldiga inför rätta, säger Shiyar Ali.

TT

Fakta: IS-anhängare från Sverige

Omkring 300 personer har sedan 2012 rest från Sverige till Syrien och Irak för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i regionen, främst terrororganisationen IS.

Cirka hälften av dem har återvänt.

Hur många som är kvar i konfliktzonen finns det inga säkra siffror på. Inte heller hur många som är döda.

Källa: Säpo

ANNONS