En man sköt 2015 en varg i Sjusundareviret mellan Södertälje och Gnesta. Han hävdar att han sköt vargen för att skydda sina hundar, men har åtalats för jaktbrott. Bilden kommer från polisens förundersökningsprotokoll.
En man sköt 2015 en varg i Sjusundareviret mellan Södertälje och Gnesta. Han hävdar att han sköt vargen för att skydda sina hundar, men har åtalats för jaktbrott. Bilden kommer från polisens förundersökningsprotokoll.

Sköt varg vid Södertälje – nu kommer domen

En man i 70-årsåldern står åtalad för att ha skjutit en varg i Sjundareviret, söder om Södertälje. Mannen hävdar att han ville skydda sin hund, men enligt åklagare handlar det om jaktbrott. På tisdag faller domen.

ANNONS
|

Det var i september 2015 som vargtiken sköts. Mannen har uppgett att han var ute och rastade sina hundar när vargen dök upp i skogen, inte långt från en frigående hund.

- Han har skrikit högt, avlossat ett varningsskott och när det bara var tre meter kvar mellan vargen och hunden – då sköt han vargen, säger mannens försvarare Wodek Kleinwichs.

ANNONS

- Sedan ringde han länsstyrelsen och det kom tre personer som tog upp en anmälan. De frikände (mannen) och gjorde inte ens en polisanmälan, fortsätter advokaten.

Men enligt åklagare Christer B Jarlås hade mannen sedan tidigare planerat att döda vargen. I åtalet står bland annat att "När han skjuter vargen har inget angrepp påbörjats och den lösa hunden har inte reagerat på vargen".

"Har bedrivit jakt"

Mannen åtalas också för att olovligen ha satt upp så kallade åtelkameror, ett slags övervakningskameror avsedda för jakt.

Den åtalade och hans hustru bor på landet mellan Gnesta och Södertälje och i området finns ett vargrevir. Både paret och deras grannar hade vid många tillfällen observerat vargarna och fört en dialog med länsstyrelsen om hur de skulle hantera djuren som rörde sig nära bebyggelse.

På en gård i området hade ett stort antal får rivits så svårt att de dog eller tvingades avlivas. Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt mellan den 14 augusti 2015 och den 11 september samma år, men vargen dödades den 29 september.

Åklagaren gör också en poäng av att mannen snart efter att han dödat vargen skickade ett sms till en granne med texten "The target is eliminated", fritt översatt "målet har eliminerats".

ANNONS

"Ett skämt"

Mannens försvarsadvokat förklarar sms:et som "ett skämt":

- I tingsrätten förklarade han att han spelade handboll när han var ung och i omklädningsrummet kunde det vara skämt och jargong. Men i tingsrätten sa han också att han har slutat skämta nu, säger Wodek Kleinwichs.

Jarlås ger inte mycket för den förklaringen.

- Varje gång som han har pratat om vargar och skrivit om vargar så förklarar han det med att han skämtar. Han har sagt att det är synd att hans nya bil har autoinbromsning så att han inte kan köra på vargen. Men det är konstigt att det enda han skämtar om är varg, säger han.

Den åtalade mannen lutar sig i sitt försvar mot en paragraf i jaktförordningen (paragraf 28) som ger ägaren till ett tamdjur rätt att döda rovdjur under vissa förutsättningar. Enligt Christer B Jarlås kan domen bli vägledande för hur lagen ska tillämpas.

ANNONS

- Jag tycker att det är bra att domstolen prövar det här, säger åklagaren.

TT

Fakta: Paragraf 28

Om en björn, varg, järv eller ett lodjur angriper ett tamdjur eller om det finns skälig anledning att befara ett sådant angrepp får tamdjurets ägare eller skötare vidta åtgärder för att skydda djuret.

I vissa lägen för man även döda rovdjur för att skydda sitt tamdjur, men bara:

1. när rovdjuret angriper och skadar tamdjuret eller om det är uppenbart att ett sådant angrepp är omedelbart förestående,

2. om det finns skälig anledning att befara ett angrepp på tamdjuret och dödandet sker i omedelbar anslutning till att rovdjuret har angripit och skadat eller dödat tamdjur, eller

3. om rovdjuret befinner sig inom inhägnat område avsett för skötsel av tamdjuret och det finns skälig anledning att befara ett angrepp där.

Rovdjuret får bara dödas när det inte går att skrämma bort rovdjuret eller på något annat lämpligt sätt avbryta eller avvärja angreppet.

Källa: Jaktförordningen

ANNONS