SD går starkt inför EU-valet. Arkivbild
SD går starkt inför EU-valet. Arkivbild

Skop: SD ökar mest inför EU-valet

ANNONS
|

Sverigedemokraterna är den stora vinnaren i Skops EU-barometer för mars. Partiet får 15,1 procent av sympatierna, att jämföra med 9,7 procent i förra valet till EU-parlamentet 2014.

"Det återspeglar partiets framgångar i rikspolitiken de senaste fem åren", säger Skops analytiker Örjan Hultåker i ett pressmeddelande.

Även Moderaterna och Kristdemokraterna ökar sedan valet och får 17,7 procent respektive 9,3 procent i mätningen.

Sämre går det för Liberalerna, Miljöpartiet de gröna och Feministiskt Initiativ, som tappar stort jämfört med resultatet i förra EU-valet. Liberalerna får 4,5 procent och tappar mer än hälften av stödet. MP, som blev näst största parti 2014, får nu bara 9,2 procent – vilket ändå är positiva siffror. I Skops rikspolitiska mätning för mars fick partiet bara 3,1 procent.

ANNONS

"Nu går det nästan tre gånger så bra för MP inför EU-valet. Det kan förklaras av EU-väljarnas starka fokus på miljö- och klimatfrågor", säger Hultåker.

Fi hamnar på endast 1,4 procent och riskerar att helt bli utan platser i EU-parlamentet. S, V och C ökar med drygt en procentenhet vardera. S hamnar på 25,7 procent, med 7,6 procent för de båda sistnämnda.

Skops EU-barometer har intervjuat omkring 1500 svenskar mellan 18–84 år under perioden 7–27 mars.

TT

ANNONS