En lärare i Västerås förföljdes av en elevs släktingar i bil efter att först ha hotats av eleven. Hot, våld och kränkningar mot lärare är ett allvarligt arbetsmiljöproblem, enligt lärarfacken. Arkivbild.
En lärare i Västerås förföljdes av en elevs släktingar i bil efter att först ha hotats av eleven. Hot, våld och kränkningar mot lärare är ett allvarligt arbetsmiljöproblem, enligt lärarfacken. Arkivbild.

Skolvåldet: Elever hotar lärare med familjen

En lärare på en skola i Västerås har förföljts av en elevs släktingar, och tvingas ha personlarm och väktare utanför hemmet. Lärarfacken ser hot och våld som ett allvarligt arbetsmiljöproblem.

ANNONS
|

Händelsen i Västerås i september är anmäld till både Arbetsmiljöverket och till polisen, rapporterar SVT Nyheter Västmanland.

En undersökning som Lärarnas Riksförbund (LR) gjorde 2015 visade att var fjärde lärare blivit utsatt för någon form av illa behandling: hot, våld, sexuella trakasserier eller kränkningar. Bilden i dag är i stort den samma.

När lärare hotas av föräldrar eller släkt till eleven handlar det ofta om vissa områden i städer där det finns gängkriminalitet, enligt Åsa Fahlén, Lärarnas riksförbunds (LR) ordförande.

- Där det finns gängkriminalitet blir även barnen indragna, och där kan det hända att man hotar lärare med sin familj eller sitt gäng. Det är platser där det finns andra strukturer i samhället, som har en ganska stor påverkan i stället för polis och officiella myndigheter.

ANNONS

Utgör reellt hot

Hur pass vanligt det är kan Åsa Fahlén inte uttala sig om.

- Våra medlemmar som jobbar i de här områdena vet att de här strukturerna finns. Händer det då något blir det ett reellt hot mot läraren och då är det jätteviktigt att man har en skolledning som backar upp.

Att hantera besvärliga samtal från föräldrar som till exempel är missnöjda med betygen är mycket enklare, menar hon.

- Då har man en legitim grund att stå på.

Bristande respekt för vuxna

Det är dock vanligast att lärare möter hot och våld från elever.

Ofta handlar det om bristande respekt för vuxenvärlden och för auktoriteter, enligt Åsa Fahlén. Hon betonar föräldrarnas ansvar när det gäller att förmedla en positiv bild av skolan. Det är viktigt för skolan att samla föräldrar och klargöra vilka regler som gäller.

- Samtidigt går samtalet i samhället i en positiv riktning, man börjar prata om hur viktigt det är med kunskap och utbildning.

ANNONS

"Blivit vanligare"

Lärarförbundet (LF) för ingen egen statistik över hot och våld mot sina medlemmar men följer anmälningar som görs till Arbetsmiljöverket.

- Det finns signaler på att det tyvärr blivit vanligare. Varje enskild gång är en för mycket. Det är självklart så att skolan ska vara en trygg plats för både eleverna och personalen. Därför är det bra att händelser anmäls, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande för LF.

Det finns exempel där skolor med stora problem fått stänga verksamheten efter larm från skyddsombud.

TT

Fakta: Lärarnas arbetsmiljö

En fjärdedel av lärarna i LR:s och Skolvärldens rapport 2015 uppger att de utsatts för hot, våld, sexuella trakasserier eller kränkningar inom sin yrkesutövning.

Nästan fyra av tio lärare har dessutom blivit hotade med att bli anmälda av elever eller föräldrar.

Mer än tre av fyra lärare funderar på att sluta, många med lång erfarenhet i yrket.

Många studenter väljer bort lärarutbildningen på grund av arbetsmiljön.

Källa: LR.

Fakta: Arbetsmiljölagen

Arbetsmiljölagen gäller för elever och skolpersonal i grund- och gymnasieskolan, från förskoleklass och uppåt. Inom förskolan och fritidshem omfattar den personalen.

Arbetsgivaren är skyldig att förebygga att hot- och våldssituationer uppstår, genom att bland annat kartlägga vilka risker som finns på arbetsplatsen och upprätta ett åtgärdsprogram.

Rutiner ska finnas för att uppmärksamma, rapportera och följa upp alla tillbud och händelser med inslag av våld och hot. Våld och allvarliga hot om våld ska anmälas till Arbetsmiljöverket, Polisen och Försäkringskassan.

Källa: LR, Arbetsmiljöverket.

ANNONS