Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) skickar förslaget om skolplikt från sex års ålder till lagrådet. Arkivbild.
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) skickar förslaget om skolplikt från sex års ålder till lagrådet. Arkivbild.

Skolplikt från sex år går till Lagrådet

Nu ska skolplikten börja gälla för barn redan i förskoleklass, enligt ett förslag från regeringen. Det välkomnas av Lärarförbundet – men inte av Moderaterna.

ANNONS
|

Förslaget handlar om att skolplikten ska börja redan i förskoleklassen och bli en obligatorisk skolform inom skolväsendet.

"Alla barn ska få en bra start in i skolan. Förskoleklassen ger en jämlik start i barns upptäckande av språk, matematik och andra kunskaper", skriver utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i ett pressmeddelande.

Ungefär två procent av alla sexåringar deltar i dag inte i någon form av skolverksamhet, vilket motsvarar cirka 2000 barn årligen. Enligt Fridolin stärker förslaget förskoleklassens roll och ansvar.

Kritik från M

Det ska även finnas förutsättning för en viss flexibilitet i skolsystemet. Barn ska kunna tas emot tidigare i både förskolan och grundskolans första klass och barn ska även kunna få skolstarten uppskjuten om det finns särskilda skäl.

ANNONS

Regeringsförslaget skickas nu till Lagrådet.

Däremot kommer förskoleklassen inte bli en del av en tioårig grundskola, som Alliansen tidigare föreslagit.

Enligt Moderaterna (M) finns det en risk att barnen inte får rätt utbildning när förskolan hålls isolerad från grundskolan.

- Det här genom att inte ställa krav på att pedagogerna ska ha tillräckligt med kunskap för att hjälpa barnen med viktiga delar som tidig läsinlärning och matematik. Det gör inte regeringen i dag, säger partiets utbildningspolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall.

"Viktig brygga"

Regeringsförslaget välkomnas dock av Lärarförbundet, som arbetat länge med att få förskolan obligatorisk.

- Det är en väldigt viktig brygga mellan förskolan och grundskolan. Genom det här förslaget får förskolan det fokus den förtjänar. Regeringen visar nu att det är en viktig verksamhet som är avgörande för elevers introduktion till grundskolan, säger Maria Rönn, vice förbundsordförande i Lärarförbundet.

ANNONS

Lärarnas Riksförbund är också positiva men hade hellre sett en integrering med grundskolan:

"Det är ett utmärkt förslag att införa skolplikt från sex års ålder. Men i stället borde man ha omvandlat dagens förskoleklass till ett första skolpliktigt år inom grundskolan och förslaget borde dessutom ha hanterats i samklang med Skolkommissionens förslag", säger Sara Svanlund, vice ordförande Lärarnas Riksförbund, i en skriftlig kommentar.

TT

Fakta: Så fungerar skolplikten

Nästan alla barn som bor i Sverige har skolplikt och det innebär att barnen ska delta i all skolverksamhet.

Skolplikten börjar höstterminen det år ett barn fyller sju år. Det går att skjuta upp skolplikten ett år, eller önska att barnet börjar vid sex års ålder. Skolplikten kan också förlängas om begäran går igenom.

Däremot gäller skolplikten inte för barn i förskoleklass, gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan. Där är verksamheten frivillig.

Även barn som är asylsökande har rätt att gå i svensk skola. Däremot har de ingen skolplikt.

ANNONS